facebook

“Цілком реально”: економісти розповіли, коли долар може “злетіти” до 50 грн

Незабаром курс долара може зрости до 40-50 грн/дол.

Пише - джерело.


Курс гривні до долара в обмінниках вже до кінця року може сягнуть позначок до 50 грн/дол.

Про це заявив економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко в коментарі ТСН.ua.

На думку економіста Олексія Геращенка, діапазон курсу 40-50 грн/дол є цілком реальним до кінця року.

“Курс долара до гривні визначається багатьма факторами і політикою, яка проводиться. На сьогодні ми маємо величезний дефіцит бюджету. Частково він фінансується закордонною фінансовою допомогою, частково – фактично емісією гривні, коли Національний банк викуповує військові облігації Мінфіну. Тобто, тим самим він фактично друкує нову гривню. Відповідно, якщо ці обсяги будуть в розмірі 70-80-100 млрд грн на місяць, це просто буде нова гривня, яка буде надходити до системи. Відповідно коридор курсу 40-50 він є цілком реальним до кінця року. Якщо ця монетарна політика буде більш стриманою, тобто темпи цієї емісії будуть 20-30, нехай 50 млрд грн на місяць, такого падіння можна буде уникнути”, – зазначив він.

Читайте також:  Поблизу Івано-Франківська вирощують енергетичну вербу

Натомість директор Українського інституту політики Руслан Бортнік переконаний, що курс невідворотно буде на рівні 45-50 грн/дол до наступної весни, якщо військова криза буде тривати. Він пояснив, що оскільки фінансової зовнішньої допомоги нам недостатньо, Україна постійно вимушена емітувати гривню (друкувати гривню).

“Якщо війна не припиниться і ми не зможемо досягнути якогось відчутного перелому на фронті, то гривня буде девальвувати. Якщо ситуація буде сприятлива, то курс навіть може укріпитися, може повернутися до якихось попередніх показників. Також залежить і від рівня фінансової допомоги з боку західних партнерів. Якщо він (рівень) буде відповідати нашим потребам – це від 6 до 9 млрд доларів щомісячно, то курс буде стабільний. Якщо він буде нижчий, ми будемо змушені імітувати гривню і курс буде просідати далі, гривня буде девальвувати, це буде тягнути за собою і інфляцію”, – сказав Руслан Бортнік.

Олексій Геращенко також наголосив на важливості міжнародної фінансової допомоги. За його словами, кожен мільярд, який надходить від наших міжнародних партнерів, знижує тиск на гривню.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: