facebook

Церковне свято 4 серпня: день Марії Магдалини, історія, традиції

Марія Магдалина першою побачила Ісуса Христа воскреслим і промовила фразу “Христос воскрес!”

Пише - джерело.

4 серпня православна церква шанує пам’ять святої Марії Магдалини – неймовірної жінки, яка була божевільною, а стала ученицею Ісуса Христа, першою побачила Його воскреслим та першою з людей промовила фразу “Христос воскрес!”

За два тисячоліття образ святої Марії набув різних барв та версій її життя. Життя та образ Марії Магдалини надихав митців на створення шедеврів. Існує близько 20 всесвітньо відомих картин Марії Магдалини великих художників епохи класицизму та Відродження, написано безліч книг та знято декілька кінострічок.

Назвемо 5 головних фактів про Марію Магдалину, підтверджених даними православної церкви.

Факт 1. Марія Магдалина була божевільною

У православній традиції, зважаючи на старі апокрифічні відомості, Марія Магдалина до зустрічі з Христом біля криниці була невіженою. Спаситель вигнав з її тіла 7 бісів, після чого Марія стала його ученицею та дійшла з Ним до самої Голгофи.

Про те, що свята Марія Магдалина була повією, першим заговорив Папа Римський Григорій Перший (6 століття). Він розповідав про неї, як повію, яка вклонилася Христу та мила Йому ноги миром і витерла своїм волоссям. Відтоді у католицизмі Марія Магдалина – головний символ каяття людини. 7 бісів, яких вигнав з Марії Магдалини Христос, Папа Римський порівнював із 7 гріхами, у яких вона покаялася.

©

Факт 2. Марія Магдалина стала меценатом апостолів

Батьки Марії Магдалини були заможними людьми, мали птахоферму. Завжди носила з собою яйця як дарунок. Після зцілення від хвороби-божевілля батьки підтримали рішення доньки – піти за своїм Спасителем. До останньої хвилини Марія Магдалина була “меценатом” апостолів, віддала на апостольські служіння все власне майно.

Факт 3. Першою в світі сказала “Христос воскрес!”

Святу Марію Магдалину вважають не тільки равноапостольною, але й першоапостольною жінкою. Вона перша побачила воскреслого Христа та повідомила про це учням словами “Христос воскрес!”

Читайте також:  "Бетон розходиться": термін експлуатації пасічнянського мосту вийде у 2021 році

©

Факт 4. Пасхальні крашанки з’явилися від дива Марії Магдалини

Головним місцем служіння святої Марії Магдалини став Рим. Її проповідь особисто слухав сам імператор Тіберій. Саме тоді сталося диво – яйце, яке традиційно носила з собою Марія Магдалина, після її фрази “Христос воскрес!” стало червоним. Звідти з’явилася традиція крашанок.

Факт 5. Молитвами свята Марія Магдалина рятувала в’язнів та зціляла від хвороб

Відомо, що Марія Магдалина допомагала ув’язненим, по її молитвам вони зцілювалися від хвороб. І досі у православному храмі Марії Магдалини у Магдалі (Ізраїль) існує джерело, біля одного з яких Христос зцілив святу від 7 бісів. І сьогодні є свідоцтва зцілення від хвороб – особливо вад очей та безпліддя. Є навіть “діти Марії Магдалини”, які народилися після молитв у джерелі святої, батьки яких допомагають храму і за можливості відвідують його.

©

День ангела Марії
4 серпня жінки на ім’я Марія святкують день ангела, або іменини. Цього дня важливо помолитися своїй небесній покровительці – Марії Магдалині, якщо є бажання – прочитати акафіст.

Дарувати Марії на день ангела можна ікону, молитовник, або щось корисне для її душі.

Вітання Марії з днем ангела
__

Маша, Машенька, Марія,

Ти прекрасна, як стихія!

Така рішуча і смілива,

Навіть в гніві хороша.

Все сама завжди вирішуєш,

Слабкості не допускаєш.

За активність поважаємо,

Всі тебе ми обожнюємо.

Знай, що за тобою сумуємо,

Якщо довго не бачимо!

__

В день святковий гріють душу

Теплі побажання,

Настрій свята в серці творять

Щирі привітання!

В іменини ми бажаємо

І щодня, й щомиті,

Хай Марії помагає

Ангел-покровитель!

СМС вітання з іменинами Марії
***

Маша, Машенька, Марія,

Поздоровлення приймай,

З доброю усмішкою

Кожен день стрічай.

***

Віра дасть тобі хай сили,

Світло надії нехай сяє,

І все життя тебе, Марія,

Нехай любов не залишає!

***

Машо, будь завжди щасливою,

Нескінченно позитивною,

Чарівною, квітучою,

Обов’язково везучою!

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: