facebook

Це приміщення має залишитись в недоторканому вигляді, – Руслана Василюк про будівлю колишнього кінотеатру «Трембіта»

Однією з родзинок парку імені Тараса Шевченка є будівля колишнього кінотеатру «Трембіта». Хоч сам кінотеатр давно не працює, а його приміщення стоїть пусткою вже не один десяток років, оригінальна будівля в гуцульському стилі магнітом манить відпочивальників.

Пише - джерело.

«Трембіта» дуже органічно вписалась в концепцію міського парку, в якому нещодавно провели масштабну реконструкцію: поруч неї призначають побачення, а на її фоні часто влаштовують фотосесії.

Але вже незабаром гуцульська родзинка франківського парку може зникнути. Такого висновку дійшло багато франківців, коли дізнались, що забудовниця Світлана Бородайко через суд вимагає виключити приміщення колишнього кінотеатру «Трембіта» з реєстру пам’яток архітектури.

Перше засідання по адміністративній справі 300/5611/23 за позовом Бородайко Світлани Мирославівни до Івано-Франківської обласної державної адміністрації про виключення з реєстру пам’яток архітектури приміщення колишнього кінотеатру «Трембіта» в парку імені Тараса Шевченка мало відбутись в Івано-Франківському окружному адміністративному суді перенесли за клопотанням обласної прокуратури на 7 листопада.

Світлана Бородайко подала позовну заяву ще у серпні 2023 року, та суд залишив її без руху, бо позивачка не надала «обґрунтування щодо порушення її прав, свобод, інтересів оскаржуваним рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської обласної ради народних депутатів від 19.09.1989 року №144 «Про затвердження переліку пам`яток архітектури місцевого значення».

Вочевидь, позивачка усунула недоліки, бо вже 11 вересня Івано-Франківський окружний адміністративний суд таки відкрив провадження. Тож тепер Світлана Бородайко вимагає визнати протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Івано-Франківської обласної ради народних депутатів від 19.09.1989 року №144 «Про затвердження переліку пам`яток архітектури місцевого значення» у частині включення у додаток до вказаного рішення об`єкту нерухомості кінотеатру «Трембіта», що розташований за адресою вул. Дзержинського, 135 у м. Івано-Франківську (адреса після перейменування – вул. Гетьмана Мазепи, 135, м. Івано-Франківськ), охоронний номер 461-іф (110257).

Читайте також:  В Івано-Франківській області буде заборонена посадка і висадка пасажирів

На ситуацію відреагувала директорка КП «Центр розвитку міста та рекреації» Руслана Василюк.

«Ця будівля розташована в парку імені Тараса Шевченка. Наполягаю на тому, що це приміщення має залишитись в недоторканому вигляді. Хоч сама споруда не є у власності міста, але земельна ділянка є комунальною власністю Івано-Франківська. Приміщення колишнього кінотеатру «Трембіта» — своєрідна родзинка міського парку. Коли ми робили облагородження цієї частини парку, то її з урахуванням архітектурної споруди колишнього кінотеатру. Дуже б хотіла, щоб ця споруда залишилась в реєстрі пам’яток архітектури. Сподіваюсь, що висновок суду буде на користь збереження статусу пам’ятки», — прокоментувала Руслана Василюк.

До слова, земельна ділянка, на якій у 1955 році звели головний павільйон обласної сільськогосподарської виставки за проєктом архітектора Івана Боднарука, є комунальною власністю громади Івано-Франківська.

«Ділянка комунальна. Ввійшла в акт постійного користування комунального підприємства «Центр розвитку міста та рекреації», — уточнив Вітенко.

Свою першочергову функцію павільйон виконував недовго – вже незабаром його перепрофілювали на літній кінотеатр «Трембіта». Саме так будівлю тепер знають у місті. Свого часу вона належала ЗАТ «Івано-Франківськтурист», а в часи незалежності України була приватизована.

Світлана Бородайко є дружиною відомого у Франківську забудівника Костянтина Бородайка. За даними Youcontro вона є бенефеціаром будівельних компаній ПП «БСМ» та ПП “Г.В.ГЕРГЕЛЮК”. Свого часу Світлана Бородайко була співзасновницею компаній “ГАРАЗД- УКРАЇНИ БУД” та “КОНКОРД-ІФ”.

Родина Бородайків придбала «Трембіту» у 2011 році. Кажуть, що планували провести у будівлі реконструкцію, щоб облаштувати там туристичне агентство.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: