facebook

Тетянин день: Свято великомучениці та день студентів

25 січня відзначають два свята — день великомучениці Тетяни та день студента.

Пише - джерело.

Розповідаємо детальніше про історію свят та чому вони пов’язані.

Історія дня Тетяни

Відзначати свято Тетяни почали ще в III столітті. У цей день вшановують пам’ять святої мучениці Татіани Римської. Вона жила в II-III столітті в Італії. Зазначається, що Татіана була із багатого та знатного роду, вона здобула гідну освіту і виховувалася в дусі християнства, хоча у той час в Італії християнство переслідувалось.

Татіана стала однією з перших справжніх християнок. За повір’ям, її схопили та змусили поклонитися статуї Аполлона. Вона прочитала молитву Христу, і стався землетрус, який зруйнував храм і статую язичницького бога.

Перекази свідчать, що з Татіаною сталося багато чудес – після страшних мук вона залишалася неушкодженою, це лише посилювало віру в Христа. Проте її все ж-таки стратили. День страти припадає на 25 січня 226 року за новим стилем.

Чому святкують день студента 25 січня

День студента відзначають з 1755 року. Саме цього дня імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету, який був першим навчальним закладом в Російській імперії такого високого рівня. Цей день вважається днем заснування університету.

Засновником університету став генерал-ад’ютант Іван Шувалов. Його мати Тетяна саме 25 січня відзначала свій день народження. Це історичний збіг став приводом для всіх студентів відзначати свій день 25 січня, а святу Тетяну вважати покровителькою наук і студентства.

Читайте також:  Юна співачка з Франківська потрапила до фіналу "Голос. Діти" (відео)

Пізніше на території університету збудували храм великомучениці Тетяни.

Студенти гучно відзначали свято — спочатку проводилась офіційна частина, на якій поздоровляли та нагороджували студентів за різні заслуги. Потім була неофіційна частина, під час якої студенти збиралися в трактирах та продовжували веселощі.

В Україні святкують два Дні студента: 25 січня і 17 листопада. Один з них збігається з Тетяниним днем, а інший приурочений до Міжнародного дня студента.

Забобони та прикмети на Тетяну

Цього дня в давнину зазивали весну — пекли короваї у формі серця. Кожен член сімї мав скуштувати шматочок, щоб сонце дало йому своє тепло.

Ще однією традицією було вибивання постілок. Дівчата їх мили та вибивали на річці, потім розвішували на паркані. За чистотою постілок парубки могли оцінити, якою дівчина буде хазяйкою.

Був ще обряд на заміжжя: дівчата робили вінички з пір’я та ганчірок і потайки підкладали в “бабин кут” в хаті хлопця, який подобається. Вірили, якщо це вдасться, то дівчина обов’язково вийде заміж за цього юнака. Матері ж хлопців дивилися, хто намагається підкласти віничка — якщо дівчина подобалась, то допомагали, а якщо ні, то всіляко заважали.

На Тетяни жінки змотували тугі клубочки пряжі — на гарний врожай капусти.

Також вірили, якщо на Тетяни сонце рано світитиме — до раннього прильоту птахів.

Сніг у цей день віщував дощове літо, а мороз та ясне небо — до врожаю.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: