facebook

Таки пoпaвcя! СБУ прoвeлo зaтримaння Шaрiя

Служба безпеки України (СБУ) оголосила про підозру в скоєнні злочину відомому проросійському блогеру Анатолію Шарію.

Пише - джерело.

Слідство переконує, що українець здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці держави в інформаційній сфері. Ба більше, є підстави вважати, що він діяв на замовлення іноземних структур, інформує пресслужба відомства на офіційному сайті.

Зазначається, що підозру Шарію оголошено за двома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 1 ст. 111 (Державна зрада);

ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

У другому випадку йдеться про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності тощо.

“Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв’ю та виступах А. Шарія наявні факти його підривної діяльності проти України. Починаючи з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій”, – заявляють у СБУ.

У відомстві наголошують, що пропагандист:

займався дискредитацією державної політики України;

умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на сході країни;

Читайте також:  В Україні запрацював єдиний контакт-центр щодо боротьби з COVID

ставив на меті загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

Такі протиправні дії Шарія стали підґрунтям для матеріалів російських ЗМІ. Йдеться, зокрема, про телеканали пропагандистської державної компанії ВДТРК (“Россия 24”, “Россия 1”), канал Міноборони РФ “Звезда” тощо.

Водночас колишній нардеп Сергій Лещенко з посиланням на джерела повідомив, що Офіс генпрокурора готує документи на екстрадицію Шарія з Іспанії, а також планує оголосити його в міжнародний розшук.

Реакція Шарія
Підозрюваний у державній зраді блогер поспішив заявити, що спецслужба висунула йому підозру всього лиш через публікацію в мережі одного з роликів росЗМІ з його виступом. Справу він назвав “чистою політикою”.

“Дякую СБУ за пред’явлення підозри шляхом публікації пропагандистського ролика в телеграм за статтею “Державна зрада”. Тепер мені не треба зайвий раз доводити в ЄС, що всі справи на мене – чиста політика”, – написав Шарій у Telegram-каналі.

Пізніше блогер заявив одному з Telegram-каналів, що його не зможуть екстрадувати до України через справу про державну зраду. Водночас Шарій вважає, що його YouTube-канал можуть заблокувати, тому що він зареєстрований в Україні.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: