facebook

Стануть селом чи містом: Зеленський підписав закон про ліквідацію смт

Зеленський підписав закон про ліквідацію смт

Пише - джерело.

Верховна Рада схвалила документ, який передбачає, що в Україні зникне поняття “селище міського типу”. Президент України Володимир Зеленський підписав цей закон, тому скоро зміни набудуть чинності. У Telegram-каналі Залізний нардеп з’явилися подробиці.

Нардеп Ярослав Железняк зазначив, що після майже трьох місяців затримки документа в Офісі президента його нарешті підписав глава держави.

За його словами, законопроєкт пропонує нарешті прибрати чинне з 1981 року радянське регулювання питання адміністративного устою, встановити чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорій міст, селищ, сіл, закріпити на рівні закону процедуру перейменування населених пунктів, спростити процедуру встановлення меж населених пунктів тощо. буд.

Зокрема, ця ініціатива передбачає і поняття “селище міського типу” (СМТ). Замість нього пропонується запровадити нове поняття – селище.

Читайте також:  Докаталися: власників моноколіс та самокатів штрафуватимуть на 17 тисяч грн, а можуть і посадити

Усі населені пункти з компактною забудовою та чисельністю населення понад 10 000 мешканців матимуть статус міста. Зазначається, що міста, які не відповідатимуть цьому визначенню, не будуть знижені у статусі.

Окрім цього, населені пункти з переважно садибною забудовою та чисельністю населення понад 5 000 мешканців будуть просто селищами.

Коли цей закон набуде чинності, всі смт вважатимуться селищами, решта населених пунктів — селами.

За статистикою, до повномасштабного російського військового вторгнення в Україні налічувалося 885 селищ міського типу.

Ще одне нововведення стосуватиметься поняття “поселення”. Це компактне місце проживання за межами населеного пункту, наприклад дачний кооператив або мобільне містечко для переселенців.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: