facebook

Стало відомо про третю хвилю мобілізації в Україні: кого і коли почнуть призивати

Українцям розповіли про третю хвилю мобілізації, яка має прийти на зміну другій хвилі, що триває зараз. Наразі немає очевидної необхідності починати третю хвилю. Втім, така потреба може виникнути будь-якого дня.

Пише - джерело.

Про те, що зараз відбувається з мобілізацією українців, і коли може початися третя хвиля, розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Скрипкін.

Із самого початку повномасштабної війни в Україні оголошено загальну мобілізацію. Поки що її продовжили до 19 лютого, але очевидно, що і після цієї дати буде ще продовжено і мобілізацію, і воєнний стан.

Мобілізація в Україні здійснюється в чотири хвилі.

Перша хвиля стартувала одразу ж у перший день війни. Тоді були терміново призвані та мобілізовані громадяни, які належать до так званого оперативного резерву. Це – чоловіки віком до 40 років, які мають свіжий бойовий досвід, отриманий в ООС і АТО.

Наразі проходить друга хвиля мобілізації, під час якої призивають чоловіків, що проходили військову службу до 2014 року, а також контрактників, які не потрапили до першої хвилі. Вони здебільшого не мають бойового досвіду, проте мають військові спеціальності та набуті в армії навички. Таких людей спочатку відправляють на навчання, яке триває щонайменше місяць.

Після другої хвилі прийде черга третьої хвилі, в яку під призов потраплять громадяни, що свого часу пройшли військову підготовку на військових кафедрах вузів, і отримали офіцерські звання. Вони не мають практичного армійського досвіду, крім нетривалих літніх зборів у військових таборах. Загалом такі люди вимагають ґрунтовної підготовки, перш ніж можна буде відправити їх на передову. Їх поки що не чіпають. І навряд чи чіпатимуть найближчим часом, каже Скрипкін.

Читайте також:  Сховатися не вдасться: в Україні придумали новий метод, як ефективно провести мобілізацію

“Мляво йде друга хвиля, а отже, особливої потреби у поповненні втрат особового складу поки що немає. Про це ж говорять і у військах”, – прокоментував експерт.

Втім, багато залежатиме від активізації військових дій. Якщо ворог розпочне контрнаступ, або розпочнеться масштабний наступ ЗСУ, то це буде пов’язано з великими втратами в живій силі. А отже, військо потребуватиме поповнення. Крім того, для посилення наступального потенціалу ЗСУ також знадобляться додаткові сили. До того ж, багато бійців перебувають на передовій уже майже рік. Вони втомилися і потребують відпочинку. Тому командування має провести ротацію військовослужбовців, щоби дати людям перепочинок.

Тому військовий експерт все ж таки не виключає, що третя хвиля мобілізації може стартувати.

“Чекати варто всього, що не виключається. Можливо, і знадобиться активізація мобілізації – так звана “третя хвиля”, – припустив полковник.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: