facebook

Спочатку паспорт, потім — повістка: чи мають право вимагати документи представники ТЦК СП

В Україні триває загальна мобілізація. Часто на вулицях Тернополя вручають повістки працівники ТЦК та СП, перед цим отримавши дані про особу від працівників патрульної поліції. Або ж працівники військкоматів самі вимагають показати документи, які засвідчують особу. Але чи законно це?

Пише - джерело.

Згідно з затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1456 “Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану” право на проведення перевірки документів в осіб надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

Як зазначає адвокатка Катерина Аніщенко, перевіряти документи військкоми можуть, “якщо у наказі вказано, що працівники територіальних центрів комплектування мають право на перевірку документів. Разом з цим, аудіо- і відеофіксація житла громадян та їх особистих речей здійснюється уповноваженими особами лише за згодою громадян”.

За словами юриста Сергія Савинського, якщо представники ТЦК зупинили на вулиці з метою перевірки документів, потрібно попросити їх надати інформацію про свої повноваження.
Підтвердити їх повноваження можуть:

Службове посвідчення або інший документ, який підтверджує їх приналежність до підрозділу, визначеного в наказі коменданта.

Копія наказу коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів.

Читайте також:  Порно на парі: у Львові студенти зайнялися сексом під час дистанційного навчання (відео)

Які законні підстави для того, щоб зупинити особу для перевірки документів

“Просто так зупинити на вулиці з метою перевірки документів є незаконними діями та такими, що суперечать вимогам Постанови КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1456”, — каже Катерина Аніщенко.

Для перевірки документів потрібна одна з наведених підстав:

Особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи.

Існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення. Особа перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом.

В особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо.

Особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події

Порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану.

Як роз’яснюють юристи, якщо уповноваженою особою не пред’явлено посвідчення особи, наказу коменданта, який підтверджує надання відповідних повноважень, а також не зазначено підстави проведення перевірки документів, громадяни мають право не надавати документи для перевірки.

Сообщение Спочатку паспорт, потім — повістка: чи мають право вимагати документи представники ТЦК СП появились сначала на NEWS TiME.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: