facebook

Сонце і вітамін D – найкраща профілактика коронавіруса

Не так давно вітамін D (кальцитріол) був «підвищений у званні» – доведено, що властивості цієї речовини більш характерні не для вітамінів, а для стероїдних гормонів. Але чим би не був холекальциферол за своєю природою, він залишається незамінним для підтримки нормального імунітету. А сьогодні D3 вкрай необхідний ще і для профілактики зараження респіраторними інфекціями, включаючи коронавірусні.

Ведете активный способ жизни, занимаетесь спортом? В условиях повышенных физических нагрузок поддержать организм сумеет эффективный витаминный комплекс для мужчин, предлагаемый интернет-магазином Dasport.

Пише - джерело.

Рання весна – період, коли організм практично кожної людини в наших широтах відчуває дефіцит вітаміну (гормону) D. Він виробляється під шкірою завдяки впливу сонячних променів, так що його нестача після зими легко з’ясовна.

Зрозуміло, загальнодержавний карантин і домашня самоізоляція більшості населення України – фактори, що сприяють ще більшого дефіциту вітаміну D. У таких умовах отримати достатню його кількість тільки з їжі практично неможливо.

Профілактика «китайської корони»

Доведено, що в підвищених дозах мікроелемент здатний істотно знижувати ризик інфекційних респіраторних захворювань. Це цінна властивість особливо актуально сьогодні, в умовах небезпеки зараження коронавірусною інфекцією SARS-CoV-2 – адже вона теж вражає дихальну систему.

Відоме видання New York Times рекомендує людям, небайдужим до власного здоров’я, перевірити рівень вмісту вітаміну D в крові. Адітья Джинді, професор медицини невідкладних станів з Медичного Університету Колорадо, роз’яснює, яким чином ця речовина знижує ризик респіраторних захворювань. За словами професора, воно необхідне для природного вироблення особливих білків, які найбільш активні саме в дихальних шляхах. Ці білки забезпечують захист від вірусів і бактерій. Коли в організмі циркулює недостатньо вітаміну D, «білків-захисників» виробляється мало, а організм стає набагато більш сприйнятливим до інфікування, особливо респираторного.

Читайте також:  Яким має бути ідеальний сніданок

ВАЖЛИВО! Надлишок кальцитриола теж вкрай шкідливий для організму – він провокує появу каменів у нирках, кальцинування судин і багато інших проблем. Тому приймати добавку «наосліп» не варто, щоб не викликати гіпервітамінозу і пов’язаних з ним неприємностей.

Чим ще корисний вітамін D

«Класична місія» цього мікроелемента – забезпечення здоров’я кісток, особливо у дітей і людей похилого віку. Він регулює кальцієво-фосфорний обмін, безпосередньо пов’язаний з процесами мінералізації кісткової тканини. Саме тому нестача вітаміну D провокує у дітей розвиток остеомаляції (рахіту), а у дорослих і літніх людей – ремоделювання кісткової тканини, зменшення кісткової маси (остеопороз) і зростання ризику переломів кісток.

Крім того, вітамін D (або, по-новому, D-гормон) здатний знижувати ризики розвитку:

  • шкірних хвороб;
  • деяких захворювань серцево-судинної системи;
  • онкологічних патологій (а при наявних патологіях речовина перешкоджає зростанню злоякісних клітин);
  • цукрового діабету;
  • атеросклерозу;
  • артриту і ін.

А ще ця речовина відіграє важливу роль в процесах згортання крові, нормального функціонування щитовидної залози і жіночої репродуктивної системи. D-гормон бере участь в синтезі багатьох стероїдних гормонів (естрогени, прогестерон і ін.), необхідних для повноцінного дозрівання ендометрії і фолікулів.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: