facebook

Штраф може чатувати вже при виході на вулицю: за що українців лишають без грошей

Попри те, що в Україні встановлений воєнний стан, органи правопорядку почали частіше оштрафовувати пішоходів за порушення правил дорожнього руху

Пише - джерело.

Сайт Pro Гроші досліджував, за які порушення та яку суму грошей доведеться сплатити українським пішоходам.
За останні місяці в судах значно частіше почали видавати протоколи у справах щодо того, що пішоходи перетинають проїжджу частину в недозволеному місці (не на пішохідному переході, тобто “зебрі”). Суди у Полтаві, Чернігові та Черкасах визнали пішоходів винними у цьому.

Такі випадки стають більш систематичними. Імовірно, правоохоронці хочуть за допомогою цього зменшити загальну кількість дорожньо-транспортних пригод.

Пішоходів можуть оштрафувати за наступні порушення:

перехід проїзної частини в невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, за що передбачений адміністративний штраф у розмірі 255 грн (раніше штраф становив 51 грн);
порушення правил дорожнього руху велосипедистами, за що передбачено штраф у розмірі 340 грн;
ці ж порушення, вчинені в нетверезому стані, призводять до штрафу у розмірі 680 грн;
за створення аварійної ситуації пішоходам доведеться сплатити штраф у розмірі 850 грн або виконати громадські роботи протягом 20-40 годин.

Які обов’язки повинен виконувати пішохід?

Пішохід повинен переходити проїжджу частину тільки по пішохідних переходах (надземних, наземних та підземних), а у разі їх відсутності – по лініях тротуарів та узбіч. У темний час доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи повинні мати на одязі світловідбиваючі елементи. Перед виходом на проїжджу частину пішохід повинен упевнитися у безпеці такого маневру. Пішоходам необхідно утримуватися від вибігання на проїжджу частину та пішохідний перехід і не допускати самостійного виходу на дорогу дітей.

Читайте також:  9 днів від дня вбивства дитини у Переяславі. Зброю не знайшли, підозрювані не знають, хто стріляв

Як сплатити штраф пішоходу?

За даними Нацполіції, у 2022 році патрульні оштрафували 90 тисяч пішоходів, а за два місяці 2023 року — уже 40 людей. Штраф можна сплатити будь-яким зручним способом в електронному вигляді. Поліцейський виявляє порушення, безпосередньо проводить розгляд справи на місці та виносить постанову, яку можна оплатити будь-яким електронним способом. За додатковою інформацією можна звернутися до Департаменту патрульної поліції.

Зміни в правилах дорожнього руху відбулися в грудні 2022 року. Українські водії більше не потребують спеціального дозволу для використання проблискових маячків оранжевого кольору, але це обмеження було знято лише для спеціальних транспортних засобів, таких як автомобілі спецпризначення.

Додатково, деякі водії більше не повинні проходити процедуру експертного дослідження при реєстрації або перереєстрації автомобіля. В певних випадках МВС все ще може вимагати експертизу при купівлі-продажу автомобіля, але в інших випадках її можна уникнути, наприклад, при реєстрації нового транспортного засобу, зміні даних власника у свідоцтві про реєстрацію, вибракуванні автомобіля, перереєстрації після встановлення газобалонного обладнання, заміні/втраті номерного знаку або закріпленні індивідуального номера, відновленні свідоцтва про реєстрацію, отриманні/поверненні реєстраційних документів для виїзду за кордон, отриманні/поверненні тимчасового реєстраційного талона, перереєстрації після встановлення/зняття світлових сигнальних пристроїв та реєстрації з переходом права власності за договором фінансового лізингу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: