facebook

Щодо призупинення трудових відносин з освітянами на період до 31 січня 2023 року та скорочення працівників без попередження

З початком нового року до Профспілки освітян Києва звертаються працівники стосовно намірів роботодавців призупинити дію трудових договорів на період до 31 січня 2023 року, а також з приводу можливого скорочення працівників без попередження за два місяці.

Пише - джерело.

Такі дії є неправомірними та такими, що порушують права працівників:

✅Згідно зі статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

✅Роботодавцям варто звернути увагу на те, що головна умова для призупинення дії трудового договору – це абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи. І ці дві умови мають виконуватися одночасно.

✅Якщо ж працівник бажає та може виконувати роботу або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору неправомірно.

✅Що ж стосується скорочення працівників, то у разі, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру він повинен завчасно, не пізніше як за три місяці надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, а також провести консультації з профспілками.

Читайте також:  “Проблема не у вчителях! Проблема в батьках!” – варто задуматись

✅Згідно зі статтею 49-2 Кодексу законів про працю України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

✅Вимога щодо попередження не пізніше ніж за два місяці про наступне вивільнення не застосовується лише до працівників, які вивільняються у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, пов’язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період, а також у зв’язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

❗️Профспілка освітян Києва застерігає роботодавців від невиважених кроків та незаконних дій, спрямованих на порушення прав та інтересів працівників.

Слід зазначити, що освітяни і науковці формують людський капітал, зміцнюють обороноздатність України.

Разом переможемо!

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: