facebook

Що таке кетодієта і кому вона протипоказана

Одна з найпопулярніших дієт серед зірок, кетоїдна, яка робить акцент на продукти з високим вмістом жирів і помірною кількістю білків, не є універсальною для всіх. Вона протипоказана людям із захворюванням нирок, цирозом печінки, діабетикам, вагітним та жінкам, які годують.

Про це Gazeta.ua розповів Вадим Шипулін, київський гастроентеролог.

Пише - джерело.

“Можна їсти м’ясо, рибу, яйця. А от фруктів, овочів – ні грама. Я вже не кажу про кондитерські або макаронні вироби. Цукор взагалі заборонений. Кетодієта протипоказана людям із захворюванням нирок, цирозом печінки, діабетикам, вагітним та жінкам, які годують. Одним із побічних ефектів може бути оніміння рук та головний біль”, – каже Вадим Шипулін.

При переході на кетодієту з раціону виключається високоуглеводна їжа. Виникає дефіцит вуглеводів. Організм починає виробляти аналоги глюкози – “кетони”. Роль основного “годувальника” починають виконувати жирові запаси. Тому так званий резервний жир починає розщеплюватися. В той час кров збагачується кетоновими тілами, які використовуються як енергетичне підживлення.

“Кетодієта була розроблена на початку минулого століття для лікування дітей, хворих на епілепсію. Завдяки чому у них зменшувалась кількість приступів. Лише 5-10 років тому почали помічати, що вона дає побічний ефект – зниження маси тіла. Після чого і почали використовувати з метою схуднення”,
– каже Оксана Скиталінська, столичний дієтолог.

Читайте також:  Мінімум інтернету для доброго імунітету: психологині ОКЛ радять, як уникнути зустрічі з COVID-19

Постійно “сидіти” на кетодієті не можна. Бо це серйозний стрес для організму. Перебудовується обмін речовин. Лікарі стверджують, що при цій дієті печінка переходить на “екстрений” режим роботи, збільшується навантаження на неї. Також у зону ризику потрапляють нирки й жовчний міхур.

За словами медиків, за місяць можна схуднути на 15 кг. Все залежить від індивідуальних особливостей організму людини. При цьому наголошують, що кетодієта є екстремальною. Адже існує певний ризик нашкодити своєму організмові.
Тому перш ніж переходити на такий вид харчування, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: