facebook

Що буде з курсом гривні щодо долара у лютому — валютний прогноз

Що буде з курсом гривні щодо долара у лютому — валютний прогноз

Пише - джерело.

Ні попит з боку населення на валюту, ні підвищений імпорт енергообладнання не змогли зрушити курс гривні у січні. Банкіри опитані NV Бізнес очікують, що позитивні новини щодо майбутньої місії МВФ та вже заявлена міжнародна допомога будуть підтримувати гривню у лютому

В Національному банку Україні впевнені, що запланований обсяг допомоги від міжнародних партнерів та позитивні зрушення у відносинах з МВФ дозволять перевищити $38 млрд обсягу міжнародного фінансування України у 2023 році.

«Це дасть змогу уникнути емісійного фінансування бюджетного дефіциту у 2023 році та підтримати міжнародні резерви на достатньому рівні, навіть в умовах довшого збереження високих безпекових ризиків. Очікується, що на кінець 2023 року міжнародні резерви становитимуть близько $27 млрд й надалі зростатимуть», — стверджують в НБУ.

В той же час, очікувано НБУ додатково підвищив вимоги до обов’язкових резервів банків. З 11 лютого на 5 в. п. збільшуються нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних і фізичних осіб. Також за коштами вкладів і коштами на поточних рахунках інших банків-нерезидентів й кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій. Зокрема, з 5% до 10% – у національній валюті та з 15% до 20% – в іноземній валюті.

Читайте також:  Труп помахав рукою з труни перед похованням. Але родичі помітили це, тільки коли переглянули відео

До цього ж з 11 березня будуть підвищені на 10 в. п. нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб як в національній, так і в іноземній валютах.

Усі ці заходи та підтримка валютних резервів на прийнятному рівну, за прогнозом НБУ, знизить гривневий профіцит в банківській системі. «Це, зі свого боку, спонукатиме банки до активнішої конкуренції за строкові кошти вкладників… У результаті посилиться стійкість валютного ринку до ситуативних чинників, а Національний банк зможе в перспективі перейти до пом’якшення адміністративних обмежень (фіксований курс гривні — Ред.) для бізнесу та населення», — стверджують в НБУ.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: