facebook

Розкіш природи та ідеальна погода: коли варто їхати за тихим відпочинком у Карпати

З чого варто почати знайомство з унікальним регіоном України?

Пише - джерело.

У яку пору року краще їхати в Карпати? Коли в регіоні встановлюється ідеальна погода, і що можна побачити в Карпатах за кілька днів відпочинку? Такими запитаннями часто задаються туристи, охочі відпочити в горах і отримати нові враження.

На прохання РБК-Україна про тонкощі відпочинку в Карпатах восени розповідає Сергій Прокоп – гід-екскурсовод, який щодня проводить екскурсії та походи в Українських Карпатах.

На думку Сергія Прокопа, зараз саме потроху настає найбільш ідеальний період для відпочинку у цьому регіоні. Червень – найбільш дощовий місяць у Карпатах, і спланувати похід в цьому місяці в гори, не потрапивши при цьому під проливний дощ під час чотириденного відпочинку – це рідкість, каже він. А ось жовтень – найбільш сухий період на Закарпатті та в цілому Карпатах.

АЛЕ САМЕ ЗАРАЗ НАСТАЄ НАЙБІЛЬШ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЕРІОД ДЛЯ ВІДВІДУВАННЯ КАРПАТ. ЗНАЮЧІ ЛЮДИ, ЯКІ НЕ ЛЮБЛЯТЬ НАПЛИВУ ТУРИСТІВ І ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ ТИХОМУ СПОКІЙНОМУ ВІДПОЧИНКУ В ГОРАХ, ОБИРАЮТЬ ДЛЯ ПОЇЗДКИ В КАРПАТИ ПЕРІОД З 8-10 ВЕРЕСНЯ ПО 15 ЖОВТНЯ. У ВЕРЕСНІ ТА ЖОВТНІ НА ВИСОКОГІР’Ї ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ БІЛЬШ АБО МЕНШ СТАБІЛЬНА ПОГОДА, ЯКА ТРИМАЄТЬСЯ ПРОТЯГОМ ДЕКІЛЬКОХ ДНІВ. ДО ТОГО Ж, ПОЧИНАЮЧИ З 1 ВЕРЕСНЯ, У ГОТЕЛЯХ КАРПАТ ПОЧИНАЄ ДІЯТИ ГНУЧКА СИСТЕМА ЗНИЖОК, Є ХОРОШІ ПРОПОЗИЦІЇ”, – ЗАЗНАЧАЄ СЕРГІЙ ПРОКОП.

Влітку в горах цвітуть червона рута (червона рута), рододендрони, нарциси та інші квіти. У вересні цього вже немає, зате є багато ягід: чорниця, брусниця та багато інших.

“Я ВВАЖАЮ, ЩО ОСІНЬ – ІДЕАЛЬНИЙ ЧАС ДЛЯ СПОКІЙНОГО ВІДПОЧИНКУ В КАРПАТАХ, КОЛИ МОЖНА ОРЕНДУВАТИ БУДИНОЧОК В “СЕРЦІ” ГІР І НАСОЛОДЖУВАТИСЯ ПРИРОДОЮ. ДЛЯ ТАКОГО ВІДПОЧИНКУ В КАРПАТАХ ПІДІЙДЕ І ПОЧАТОК ВЕРЕСНЯ, І СЕРЕДИНА І КІНЕЦЬ МІСЯЦЯ. САМЕ В ЦЕЙ ПЕРІОД ТУТ МЕНШЕ ТУРИСТІВ, ПРИРОДА ПОЧИНАЄ ПОТРОХУ “ОДЯГАТИСЯ” В ЖОВТІ, ОКСАМИТОВІ КОЛЬОРИ. ОСІНЬ ПРИНОСИТЬ У КАРПАТИ УМИРОТВОРЕННЯ”, – КАЖЕ ГІД.

Чим урізноманітнити тихий відпочинок у Карпатах?

Якщо ви хочете комбінувати активності під час відпустки, то відпочинок в Карпатах можна урізноманітнити походами, екскурсіями. Наприклад, якщо ви приїжджаєте в Карпати на п’ять днів, три з них можна присвятити спогляданню природи, повільним прогулянкам. А ще за два дні (чергуючи активності та спокійний відпочинок) – з’їздити на пізнавальну екскурсію або побувати у поході.

У Карпатах – величезний вибір простих одноденних походів, коли не потрібно підніматися на високу гору, а замість цього – спокійно прогулятися в оточенні природи та побачити багато нового, каже Сергій Прокоп. У вересні ще досить довгий день, можна багато чого встигнути, вважає він.

Читайте також:  Водяний млин встановили у національному парку “Гуцульщина” (ВІДЕО)

Отже, чим урізноманітнити відпочинок в Карпатах? Тим, хто не хоче витрачати багато сил на сходження на гірські вершини, пропонуються багато екологічних маршрутів. Це неважкі, короткі походи, які займають близько 3-4 годин. З привалами, з відпочинком і перекусами.

“ПІД ЧАС ТАКИХ ПОХОДІВ ТУРИСТІВ СУПРОВОДЖУЄ ГУД. В ЦЬОМУ І СУТЬ ПОХОДУ ПО ЕКОЛОГІЧНІЙ СТЕЖЦІ: ПІД ЧАС ПРОГУЛЯНКИ ЕКСПЕРТ РОЗПОВІДАЄ ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЦЮ МІСЦЕВОСТІ, ПРО ОБ’ЄКТИ ЖИВОЇ Й НЕЖИВОЇ ПРИРОДИ, ПОКАЗУЄ РОСЛИНИ ТА ВСЕ, ЩО ОТОЧУЄ ТУРИСТА ПІД ЧАС ПРОГУЛЯНКИ. ЕКОЛОГІЧНІ ЕКСКУРСІЇ ЗАЗВИЧАЙ НАПОВНЕНІ ВЕЛИКОЮ КІЛЬКІСТЮ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПРИРОДУ, ПРО УНІКАЛЬНІСТЬ МІСЦЯ”, – ГОВОРИТЬ СЕРГІЙ ПРОКОП.

Приклади екологічних стежок у Карпатах:

  • стежка Довбуша у заповідному урочищі Дрібка;
  • стежка до Карстового мосту на території Карпатського біосферного заповідника;
  • стежка “Колочава” на півдні національного природного парку “Синевир”;

тропа на хребет Кам’янистий на території Національного природного парку “Гуцульщина”.

Таких маршрутів у горах – безліч. Їх можна знайти, задавши в пошукових системах запит “екологічні стежки Карпат”.

З чого варто почати знайомство з Карпатами?

Відпочинок в Карпатах та екскурсії місцевістю Сергій Прокоп радить із Закарпатської області. Тут, каже він, найрізноманітніші природні ландшафти, які зустрічаються в Україні.

“ТУТ, У МЕЖАХ ОДНІЄЇ ОБЛАСТІ, ЗНАХОДЯТЬСЯ ОДНОЧАСНО НАЙНИЖЧА І НАЙВИЩА ТОЧКИ: 100 МЕТРІВ НАД РІВНЕМ МОРЯ БІЛЯ УЖГОРОДА ТА МУКАЧЕВА, І ОДНОЧАСНО – ГОВЕРЛА, ВИСОТА ЯКОЇ СЯГАЄ 2061 МЕТР. ЦЕ ТА ІНШІ ПРИРОДНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУЮТЬ БІОРІЗНОМАНІТТЯ РЕГІОНУ”, – КАЖЕ ЕКСКУРСОВОД.

Тут знаходиться безліч природних заказників. Наприклад, заповідний масив Юліївська гора (частина Карпатського біосферного заповідника) з теплолюбними видами рослин.

“У ЖОВТНІ ТУТ БУДЕ ЦВІСТИ ШАФРАН БАНАТСЬКИЙ, ЯКИЙ ЗУСТРІЧАЄТЬСЯ НА БАЛКАНАХ. ЙОГО ЦВІТІННЯ МОЖНА ПОБАЧИТИ САМЕ НА ЦІЙ ГОРІ В ЖОВТНІ, ЩО ДУЖЕ ВРАЖАЄ ТУРИСТІВ. МІЖ ТИМ ЧОРНОГІРСЬКИЙ ХРЕБЕТ ВЖЕ МОЖЕ ВКРИВАТИ ЛЕГКИЙ СНІЖОК. І ЦЕ – В МЕЖАХ ОДНОГО РЕГІОНУ”, – ЗАЗНАЧАЄ СЕРГІЙ ПРОКОП.

Щоб встигнути побачити все – від рівнини передгір’я до гір високогір’я, він радить виділити на поїздку хоча б 3-4 дні.

“ЦЕ ВСЕ МОЖНА ВІДВІДАТИ САМЕ У ВЕРЕСНІ АБО ЖОВТНІ, ЩОБ ПОМИЛУВАТИСЯ ОКСАМИТОВИМИ ТА ЗОЛОТИСТИМИ КОЛЬОРАМИ ПРИРОДИ КАРПАТ. ПОБАЧИТИ СПРАВЖНЮ РОЗКІШ ПРИРОДИ. ІДЕАЛЬНИЙ ДЛЯ ЦЬОГО СЕЗОН ЯКРАЗ НАБЛИЖАЄТЬСЯ”, – ГОВОРИТЬ ВІН.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: