facebook

Роздільним вагонам — бути: в “Укрзалізниці” обіцяють почати возити жінок і чоловіків окремо

Гендерна експертка пояснила, чи можна називати окремі вагони дискримінаційною практикою.

Пише - джерело.

Нещодавно користувачка Twitter розповіла на своїй сторінці, що сіла в потяг “Укрзалізниці”, а її сусідами в купе виявилися три чоловіки. Жінка підняла не нову, але дотепер для багатьох актуальну тему розділення пасажирів у вагонах за статтю. Вона закликала компанію запровадити жіночі купе, щоб пасажирки відчували себе в безпеці. Ситуація здійняла хвилю обговорення у соціальних мережах.

Багато людей, серед яких і чоловіки, висловили думки, що Україні дійсно потрібні гендерно-сегреговані вагони. Прихильники концепції кажуть про проблему сексуального насильства у поїздах.

“Поїзд — це далеко не найбезпечніше місце. І на 10/20/50 мирних поїздок може припасти одна, яка запам’ятається на все життя. І тому я чудово розумію переживання тієї (і багатьох інших) дівчини, яка на кожному супутнику чоловічої статі бачить потенційну небезпеку. І на це не треба ображатись. “Я ж нормальний”, — писав багато хто в коментарях. Але, по-перше, це зовсім не факт (тут можна згадати безліч історій про те, як чоловіки не бачать нічого страшного в тому, що пізно ввечері намагаються познайомитися з дівчиною, яка проходить повз, і починають слідувати за нею, дошкуляючи безглуздими залицяннями)”, — написав Денис Гороховський у своєму пості в Facebook.

Окрім гучних історій, як спроба зґвалтування та побиття жінки у поїзді Маріуполь-Київ, пасажирки пишуть про власні випадки домагання з боку чоловіків.

“Я ніколи не забуду свій досвід з одним чоловіком, котрому так і не дала свій номер. Він дошкуляв мені до самого ранку та змусив спати із розплющеними очима і ножем під подушкою”, — розповіла користувачка @hawkp1e Twitter у коментарях.

Серед аргументів за гендерно-сегреговані вагони пасажирки також кажуть про бажання комфорту. У потягах далекого сполучення жінки можуть понад добу перебувати в маленькому закритому просторі з чоловіками, спати та переодягатися поруч із незнайомцями.

“У мене так було. Заходжу в купе, а там три чоловіки. Як я маю хоча б переодягнутися? Провідниця відмовилась допомогти”, — розповіла користувачка @Angelonka23 у коментарях у Twitter.

Противники роздільних вагонів своєю чергою пишуть, що це прояв дискримінації: на їхнє переконання, таким чином усіх чоловіків, які ще нічого не зробили, вважають потенційними агресорами, котрі мають бути ізольованими від жінок.

“Засуджувати людей просто за факт того, що вони чоловіки. То беріть плацкарт, там відкритий простір, ніхто нічого вам не зробить”, — обурилася Євгенія Соболєва.

Багато хто вважає, що проблему сексуального насильства і домагань в поїздах окремі купе не вирішать. Ба більше, подорожувати сім’ями через гендерно-сегреговані вагони може бути складніше.

“Уявімо, ми отримаємо окремі купе для жінок. Я подорожую з дружиною разом. І от ситуація: є два місця в жіночому купе і два в чоловічому/загальному. То виходить, щоб бути разом, нам треба буде в загальний, бо в жіночий мене не пустять. Або тільки два місця в жіночому, а треба їхати. То тільки дружина поїде”, — написав Олег Ульяницький у Facebook.

В Україні зареєстрували петицію про створення “жіночих вагонів”
Тим часом на сайті Кабінету міністрів 15 травня зареєстрували петицію про створення “жіночих вагонів”. Станом на 23 травня її підписало понад 23 тисячі українців.

Авторка Ольга Ожогіна закликала виділити окремі вагони для чоловіків та жінок у потягах, які слідують маршрутом довше за шість годин.

“На довгих маршрутах, коли є необхідність сну у купейних чи плацкартних вагонах, пасажири можуть відчувати дискомфорт через пасажирів протилежної статі. Непоодинокі випадки неприйнятної поведінки, такі як нав’язлива поведінка, умисні дотики до інших пасажирів тощо. Зокрема, відомі навіть випадки зґвалтування у купейних вагонах. Окрім того, як жінки, так і чоловіки можуть відчувати потребу змінити одяг”, — йдеться у тексті петиції.

Окремі вагони — дискримінація?
Чи можна назвати концепцію роздільних вагонів дискримінацією, сайту ТСН.ua відповіла експертка з гендерних питань Анна Довгопол. Вона пояснила, що окремі вагони для жінок не є дискримінаційною практикою, адже загальні залишаються, отже, чоловіки мають можливість подорожувати поїздом. Власне, як і жінки матимуть можливість обирати, якими саме вагонами їхати.

Читайте також:  На Прикарпатті ліквідують два туберкульозних диспансери

“Вся дискусія про запровадження окремих вагонів виходить з визнання того факту, що жінки дійсно відчувають небезпеку у перебування в одному вагоні з чоловіками, особливо якщо це закрите купе чи СВ — ризик домагань, насильства чи навіть зґвалтування існує. Таких випадків вже було багато. Чоловікам радше потрібно не ображатися, а задуматися, чому жінки кажуть, що відчувають небезпеку у перебуванні в одному, часто закритому просторі з незнайомцями”, — вважає гендерна експертка.

З іншого боку, агресивні пасажири в поїздах становлять небезпеку не лише для жінок, які не готові вирішувати питання силою чи агресією, зазначила Анна Довгопол.

“Власне, для цього в поїздах має бути поліція, адже провідниця чи провідник часто не можуть справитися з агресивними пасажирами самотужки. І саме на посилення загальної безпеки в поїздах повинна працювати система”, — додала ТСН.ua гендерна експертка.

Невдала спроба “Укрзалізниці”
Варто зауважити, що деякі філії “Укрзалізниці” вже намагались запровадити в окремих поїздах розділення на чоловічі/жіночі купе. 2010 року в як експеримент Львівська залізниця запровадила роздільні купе для чоловіків і жінок в 12 поїздах (на потяг був один “розділений” вагон), пізніше — Донецька залізниця. Проте послуга не мала попит — залишалось багато нереалізованих місць.

У компанії тоді заявляли, що не вважають доцільним забезпечення такого розділення, зважаючи на низку причин:

Під час купівлі квитків онлайн не завжди можливо визначити стать людини. Оскільки існують імена та прізвища, які важко ідентифікувати за статевою ознакою: це можуть бути іноземці, або так звані подвійні імена, тощо.
Така новація може сприйматися як дискримінація пасажирів (сексизм, ейджизм і т.і.).
З правової точки зору не можна відмовити пасажиру у купівлі квитка. Наприклад, пасажиру-чоловіку потрібно їхати, а вільні місця залишились лише в “жіночому” купе, “Укрзалізниця” не може відмовити такому пасажиру.
Роздільним вагонам — бути
Зараз “Укрзалізниця” працює над комплексним підвищенням безпеки поїздок та планує тестування жіночих купе, повідомили сайту ТСН.ua в компанії.

“Наші залізничники уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі. Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища.

Тому поточне рішення залізниці — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане “пілот” з жіночими купе. Ми тестуватимемо їх упродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями приймемо рішення щодо масштабування. Це буде залежати від реального попиту та відгуків”, — зазначив голова правління АТ “Укрзалізниця” Євген Лященко.

На першому етапі послугу з купівлі квитків у жіночі купе можливо реалізувати тільки через власний мобільний застосунок, пояснили ТСН.ua в “Укрзалізниці”. Жіночі купе буде запроваджено в експериментальному режимі на декількох обраних маршрутах далекого сполучення, пасажири яких проводять у дорозі багато часу, обіцяють у компанії. Дати в компанії не називають.

В “Укрзалізниці” зазначили, що камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника оснащені нові та модернізовані вагони (близько 15% — ред.).

Світова практика
Зазначимо, що гендерно-сегреговані вагони — поширена практика у світі. Жіночі купе існують не лише в країнах Азії, а й у Європі. Так, 2012 року в деяких поїздах Чехії з’явилися купе винятково для жінок.

Чеські залізниці тоді заявили, що метою жіночих купе є підвищення відчуття безпеки та комфорту жінок під час подорожей. Крім того, цьому сприяє те, що жіночі секції розташовані поруч із секцією провідників. Чехія також надихалися Австрією та Німеччиною, де подібні купе працюють вже багато років.

Також окремі вагони для жінок вже давно курсують в Японії, Індії, Казахстані, Індонезії, Єгипті, Бразилії, ОАЕ та інших країнах.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: