facebook

Роки роботи за кордоном: у ПФУ розповіли, чи підуть вони до стажу для пенсії

У відомстві пояснили, на що розраховувати заробітчанам

Пише - джерело.

Стаж заробітчан можуть врахувати при виході на пенсію, але залежить від країни, в якій вони працювали
Внаслідок війни багато українських пенсіонерів змушені жити та працювати за кордоном. Однак багатьох цікавить, чи їх закордонні трудові стажі враховуватимуться при нарахуванні пенсії в Україні, пише “24 канал”.

Так, до прес-служби ПФУ надійшло питання від одного з читачів щодо зарахування стажу роботи за кордоном, зокрема в Естонії, до страхового стажу в Україні. Було пояснено, що цей стаж може бути врахований, але це залежить від країни, де працював пенсіонер.

“Моя жінка знаходиться в Естонії у тимчасовому захисті. Офіційно працює. Чи можливий стаж роботи в Естонії віднести до страхового стажу в Україні?”, – запитав чоловік.

Читайте також:  Під час пологів померла 20-річна дівчина та її син: випадок стався у сусідній області

Як зазначили у відомстві, згідно з домовленістю між Україною та Естонською Республікою в галузі соціального забезпечення, кожна країна розраховує пенсію на основі стажу, отриманого на її території.

Проте набутий стаж на території кожної з країн може враховуватися для визначення права на пенсію у разі відсутності необхідного страхового стажу.

Після проведення індексації у квітні 2023 року середній розмір пенсій в Україні зріс до 5 238 гривень, за даними Пенсійного фонду України.

В даний час виплати становлять:

Понад 10 тисяч гривень одержують 9,9% пенсіонерів;
Від 5 тисяч гривень – 23,1%;
Від 4 до 5 тисяч гривень – 15,3%;
Від 3 до 4 тисяч гривень – 21,3%;
Від 2 до 3 тисяч гривень – 29,8%;
Менш ніж 2 тисячі гривень – 0,6%.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: