facebook

Робота за кордоном: як оформити міжнародну пенсію

Багато громадян України через різні причини працюють в інших країнах, зокрема в державах-членах Європейського Союзу: особливо багато наших співгромадян перебуває на заробітках у сусідній Польщі.

Пише - джерело.

У зв’язку з цим у багатьох українців можуть виникнути питання: чи може людина отримувати одночасно польську та українську пенсію? Якщо “так” – який для цього потрібний стаж?

Журнал “Кадровик-01” з посиланням на відповідні нормативно-правові акти розповідає про цю процедуру.

Між Україною та Республікою Польща існує угода про соціальне забезпечення – вона була підписана 2012 року та ратифікована через рік. Згідно неї, кожна держава призначає та виплачує пенсію за стаж, який людина отримала на території конкретної країни. При цьому стаж іншої країни зараховується лише визначення права особи на отримання пенсії взагалі.

Отже, якщо українець офіційно працював у Польщі, то такий стаж (за умови, що цей стаж не збігається з українським) можна включити до українського для визначення права на отримання пенсії за умов підтвердження його (стажу – “Апостроф”) компетентною установою Республіки Польща, але платити за нього Пенсійний фонд України не буде.

Для отримання української та польської пенсії громадянину достатньо звернутися до ПФУ за місцем реєстрації – додатково звертатися до пенсійних органів Республіки Польща не потрібно. Для цього до територіального органу ПФУ за місцем реєстрації заявником надається наступний пакет документів:

Читайте також:  Допомогу при народженні дитини отримають не всі: кому буде відмовлено у виплатах

копія паспорта (посвідчення на постійне місце проживання);
копія довідки про надання ідентифікаційного номера;
копії документів про стаж;
довідка з банку з підтвердженням номеру банківського рахунку.
У свою чергу фахівці територіального органу ПФУ доповнюють наданий пакет документів заповненим формуляром UA-PL 8 та відправляють на розгляд до компетентних органів Польщі. Варто зазначити, що всю роботу з пересилання документів для отримання міжнародної пенсії бере на себе Пенсійний фонд України.

Проте це дуже тривалий процес, а тому майбутньому пенсіонеру для отримання міжнародної пенсії або на підставі трудового стажу, отриманого за кордоном, слід готуватися до виходу на пенсію заздалегідь. Для цього потрібно буде збирати довідки із місць роботи, особливо за межами України, а також писати заяву про отримання пенсії за кілька місяців до офіційного виходу на заслужений відпочинок.

Варто також враховувати, що у кожній державі існують свої вимоги для виходу на пенсію. Наприклад, якщо в Україні чоловіки та жінки виходять на пенсію у 60 років, то у Польщі пенсійний вік для жінок становить 60 років, а для чоловіків – 65 років.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також:


Мітки: