facebook

Рада погарячкувала: мобілізованим хочуть повернути зарплату, яку в них забрали

Днями Верховна Рада прийняла поправку до КЗпП, згідно з якою зарплата мобілізованим громадянам, що раніше виплачувалась їм із колишнього місця роботи, була скасована. Проте наразі група депутатів підготувала новий законопроект, яким хочуть повернути ці виплати.

Пише - джерело.


Законопроект №7584, який повертає зарплати мобілізованим, вже зареєстрований у Верховній Раді. Його підготувала група депутатів із “Європейської солідарності”, а також віце-спікер із “Батьківщини” Олена Кондратюк.

Що передбачає цей законопроект?
Цим законопроектом хочуть повернути зарплату мобілізованим громадянам, яку їм виплачували з колишнього місця роботи. Відповідно до норми закону, що діяла до внесення поправки, за українцями, мобілізованими для проходження військової служби в особливий період, зберігалося їхнє робоче місце, посада, яку вони обіймали, а також середньомісячний заробіток. Цей заробіток роботодавці мали виплачувати всім мобілізованим працівникам.

Проте, 19 липня депутати проголосували за нову норму закону. За цією нормою за мобілізованими зберігається лише робоче місце та посада. А ось виплати зарплати скасували.

Аргументи законодавців виглядали цілком переконливо. На деяких підприємствах пішло воювати по 30-40% працівників. Їхні робочі місця спорожніли, і роботодавцям довелося наймати новий персонал на вакансії, що тимчасово утворилися. Цим людям також потрібно платити зарплату. А тут ще й обов’язкові виплати мобілізованим працівникам. Все це лягло важким тягарем на невеликі приватні підприємства, які і так через війну опинилися на межі руйнування. Тож депутати вирішили скасувати виплату середньомісячного заробітку мобіізованим працівникам.

Читайте також:  Швецію накрила хвиля вбивств: армія може забрати низку повноважень поліції

А за кілька днів Рада вирішила, що погарячкувала. Ну, як мінімум, так вирішила частина Ради, яка тепер просуває новий законопроект – щодо повернення виплати зарплати мобілізованим з колишнього місця роботи.

Щоправда, у новому документі депутати вирішили полегшити роботодавцям тягар додаткових виплат. Держава компенсує їм зайві матеріальні витрати з допомогою зниження податків.

“Тобто для суб’єктів господарювання – право зменшити на суми таких виплат податкові зобов’язання з податків та зборів, що зараховуються до державного бюджету, протягом військового стану та 12 місяців після його припинення чи скасування”, – розповіла одна із ініціаторів нового законопроекту Ірина Геращенко.

Отже, якщо Рада проголосує цей законопроект, то зарплата мобілізованим українцям збережеться, проте до бюджету надходитиме менше податків від підприємств.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: