facebook

Путіна буде скинуто або він визнає свою поразку: історик назвав п’ять сценаріїв завершення війни в Україні

В Україні можливий розвиток п’яти сценаріїв закінчення війни з Росією, серед яких повалення Путіна, заморожування конфлікту чи знаходження “компромісу”.

Пише - джерело.


Про це заявив лауреат Пулітцерівської премії Вільям Таубман, американський політолог та історик, радолог, автор біографій Микити Хрущова та Михайла Горбачова, а також багатьох інших робіт про СРСР та радянсько-американські відносини, інформує Foreign Policy.

Так, політолог уважно проаналізував біографію Володимира Путіна та виділив п’ять ймовірних сценаріїв закінчення воєнних дій в Україні.

Перший з них передбачає те, що Росія переживатиме настільки серйозні військові невдачі, що Путін буде повалений або визнає свою поразку на війні в Україні до того, як це станеться.

“Але як біограф Микити Хрущова та Горбачова я можу засвідчити, що влада Путіна перевершує навіть владу цих комуністичних лідерів”, – зазначив американський історик.

Він також нагадав, що комуністичному Політбюро вдалося повалити Хрущова лише з другого разу, адже вперше він зумів переграти своїх супротивників. А спробу путчу проти Горбачова у серпні 1991 року здійснила група вищих партійних, урядових та військових чиновників, які організували невдалий переворот.

“У Путіна таких проблем поки не виникало — і не схоже, що виникне. У сучасній Росії не існує таких органів, як Політбюро або Центральний комітет партії, які мали б щонайменше теоретичні повноваження змістити Путіна, а в російській та радянській традиції немає довгострокових” прецедентів військових переворотів проти верховних лідерів, не кажучи вже про вільні та чесні вибори”, – вважає Таубман.

Читайте також:  У боях за Україну загинув В’ячеслав Тушний, ще один захисник з Івано-Франківська

На думку історика, ймовірність визнання поразки Путіним дуже мала, адже “все його життя свідчить про його рішучість цього не робити”. Він зазначає, що протягом багатьох років російський диктатор має звичку не прощати і мстити тим, кого вважає своїми “кривдниками”.

Другий сценарій — перемога Росії над Україною, на що, мабуть, сподівається Путін.

“Але досі цього не трапилося, і якщо Захід продовжить надавати масовану підтримку Києву, то і цей сценарій є вкрай малоймовірним”, – констатує історик.

Третій сценарій полягає у знаходженні якогось компромісу, який передбачає врегулювання, що ґрунтується на поверненні до статусу-кво з лінією фронту станом на 23 лютого 2022 року.

“Чи буде це прийнятно для Путіна? Мабуть, ні, якщо тільки він, використовуючи свій величезний пропагандистський апарат, не подасть це як перемогу. Але навіть якби йому це вдалося, хіба захотіла б чи змогла б Україна, яка зазнала таких жорстоких звірств, погодитися на подібний варіант? — міркує Таубман.

Четвертий сценарій – це війна, що триває невизначено довгий час. При цьому наразі незрозуміло, чи продовжиться в такому разі вона з нинішнім розмахом, чи перетвориться на заморожений конфлікт.

“Це, на жаль, найбільш вірогідний сценарій, тому що він відповідає особистості Путіна. Схоже, саме на це чекає і більшість росіян”, – вважає біограф. На його думку, після всього звірячого кровопролиття в Україні і тієї жорстокої ворожнечі, яку воно породило, важко уявити, що бойові дії повністю згаснуть.

П’ятий сценарій передбачає запобігання поразці Путіна найжорстокішим способом – застосуванням ядерної зброї.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: