facebook

Призов до ЗСУ: кого мобілізують насамперед і як відправляють на передову

В Україні продовжується загальна мобілізація населення, під час якої на службу в ЗСУ можуть призвати будь-якого військовозобов’язаного. Водночас призовників без відповідної військової підготовки та необхідного спорядження не мають права одразу відправляти на передову.

Пише - джерело.


Про деталі мобілізаційного процесу повідомили в Hromadske.

Кого мобілізують першочергово
Під час воєнного стану на службу в ЗСУ можуть призвати будь-якого військовозобов’язаного, однак перевагу надають резервістам та учасникам АТО/ООС. Разом з цим збільшуватиметься кількість підрозділів за рахунок тих військових та військовозобов’язаних, які вже відслужили.

“На практиці ж центри комплектування зараз мобілізують усіх, хто проходить за критеріями віку, здоров’я і не має підстав для відстрочки. Можуть вручити повістку й мобілізувати будь-якого здорового чоловіка від 18 до 60 років, який не має права на відстрочку або документів, що підтверджують це право”, – прокоментував менеджер адвокатського об’єднання “PwC Legal” Артем Крикун-Труш.

Чи відправлять на передову без досвіду
Відповідно до статті 29 закону “Про військовий обов’язок і військову службу” військовозобов’язаних та резервістів не мають права відправити в зону бойових дій без підготовки (навчальні, перевірочні й спеціальні збори).

Крім того, командирів військових частин наказом Міноборони зобов’язали забезпечити “якісну підготовку резервістів та військовозобов’язаних і повноту виконання ними програми підготовки”. Зараз через війну навчання тривають від 7 до 20 днів.

Читайте також:  Астролог назвала рік закінчення війни

Водночас одна з найпоширеніших скарг до Міноборони – відправка людей на фронт без жодної підготовки. Якщо військовозобов’язаний не пройшов хоча б тиждень навчання, то потрібно звертатися на гарячу лінію Міноборони:0-800-500-410, 0-800-500-442 або 044-454-44-99.

За словами правозахисника й адвоката Дмитра Швеця, мобілізовані можуть писати рапорти, якщо їх хочуть відправити в зону бойових дій без належної підготовки. Найчастіше такі скарги задовольняють.

“Думаю, військовозобов’язані краще знають свої права, а військові частини, коли розуміють, яких помилок припустилися і чого ці помилки коштували, роблять висновки”, – сказав Швець.

Чи повинні надавати військовим спорядження
Так, командири військових частин повинні організувати речове, фінансове, продовольче та медичне забезпечення резервістів і військовозобов’язаних згідно з наказом Міноборони №2 від 5 січня 2022 року.

“Держава зобов’язана забезпечити військовослужбовця засобами. Дуже часто буває проблема на місці: військові частини не роблять замовлення на це забезпечення, а інколи перекладають цей обов’язок на самих військовослужбовців”, – пояснив правозахисник Швець.

У такому разі варто подавати рапорт і не погоджуватися вирушати на фронт до того моменту, поки не видадуть необхідне спорядження.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: