facebook

Прикарпатцям на замітку до кінця року на 20% зростуть ціни на олію, борошно та хліб

Останнім часом у супермаркетах і на ринках подорожчали деякі продукти. Наприклад, борошно дорожче на гривню, олія – на дві.

В ціні зростає хліб, крупи, молоко. Економісти кажуть: далі буде, пише Репортер. олія
Хліб подорожчає на 20 %
Минулого тижня на оперативній нараді у міського голови доповідали про моніторинг цін на харчування. Повідомили, що останнім часом у Івано-Франківську зросли ціни, зокрема на хліб. олія

Пише - джерело.

«У період з 2016 по 2020 рік ціна на хліб зросла майже удвічі, – говорить заступниця начальника управління економічного та інтеграційного розвитку Світлана Криворучко. – Якщо взяти двох наших виробників – «Івано-Франківський хлібокомбінат» і «Залізнична пекарня», то лише за останні 3-4 місяці ціна зросла більше, як на гривню – це 5-7 %. Також маємо націнку: в торговельній мережі «Хлібокомбінату» на 13 %, у «Залізничній пекарні» – на 67 %. Ціна зростатиме далі, бо дорожчає борошно. На нього, як і на олію, ціни зростають зараз майже щодня. Експерти прогнозують здорожчання хліба до кінця року ще на 20 %».

Згідно з даними статуправління, в Івано-Франківську немає дуже великої відмінності від середньоукраїнських цін. За словами Світлани Криворучко, лише хліб першого ґатунку і батон зросли на 8 % більше, ніж в середньому по Україні. Ще одна особ­ливість – у франківських супермаркетах дешевше, ніж на ринку.

«Це через те, що торговельні мережі дають знижки. Зате франківці інколи готові заплатити дорожче за домашні яйця й сметану на ринку, – каже Світлана Криворучко. – Борошно на ринку на 40 % дорожче, ніж у торговій мережі. Скоріш за все, через те, що ринок швидше реагує на підвищення ціни».

Читайте також:  Українська авіакомпанія звільнить третину працівників

Дешеві фрукти, дорога олія
«Репортер» пішов на центральний ринок перевірити ціни. Загалом, вони там майже такі самі, як у супермаркетах. Свинина трохи дешевша – 80-95 грн за кг. Телятина, сало майже не відрізняються – 160 і 120 грн. Також трохи дешевше молоко (25 грн за півтора літра), домашня сметана коштує майже так, як у магазині. Також суттєво не відрізняються ціни на гречку й цукор, зате рис дорожчий. Картопля й морква дешевші у відомих мережах супермаркетів, ціна на цибулю та яблука майже не відрізняється. А от груші на базарі дешевші.

За даними Державної служби статистики, у вересні ціни по Україні піднялися на 0,5 %, на Прикарпатті – на 0,4 %. Але деякі продукти подешевшали. Найбільше на Франківщині втратили в ціні фрукти та овочі (до 10,8 %) – що традиційно для початку осені. Також на 2,7-1,0 % знизилися ціни на м’ясо птиці, маргарин, кисломолочну продукцію, рибу, продукти переробки зернових. Водночас на 13,8 % подорожчали яйця, до 2,6 % – соняшникова олія, молоко, сметана, масло, рис, яловичина, сир, хліб.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,4 %. Одяг і взуття подорожчали на 4,0 %. Щодо комуналки, то найбільше піднялася ціна на природній газ – на 17 %.
Ціни на транспорт зросли на 0,9 %, найбільше через подорожчання автомобілів на 3,0 %, палива й мастил – на 0,7 %. Зате на 2,6 % подешевшав проїзд у залізничному транспорті.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: