facebook

“Прощавайте, маршрутки” – в Мінінфраструктури пропонують новий законопроєкт

Законопроєкт про порядок закупівлі транспортних послуг, який змінить правила перевезень пасажирів, запропонували в Міністерстві інфраструктури.

Про його основні моменти розповіла радниця міністра інфраструктури Яніка Меріло.

Пише - джерело.

“Новим законопроєктом вибір постачальника, який надає транспортні послуги, перекладається з конкурсу на Prozorro. Транспортна послуга буде закуповуватися через відкритий конкурс в Prozorro за принципом кілометражу. Тобто визначається кілометраж маршруту і множиться на передбачувану ціну самоокупності і маленьку прибутковість за раніше визначеною формулою. Спрощено, це означає, що і перевізникам буде більш вигідно перевозити, і тим більшою буде конкуренція. А висока конкуренція – це завжди в результаті добре для жителів”, – розповіла радниця міністра.

За її словами, зараз маршрути розподіляються за конкурсами, які не завжди прозорі та часто містять корупційну складову. Прибуток же перевізника формують зібрані з кожного пасажира гроші, тому так часто відбувається дискримінація пільговиків, проїзд яких місцеві органи не завжди компенсують у повному обсязі. Відповідно, перевізнику часто не вистачає коштів для зарплат і супутніх витрат, тож про якісні послуги в такій ситуації не йдеться.

Читайте також:  Вибори до ВР завершено: ЦВК встановила результати на останньому скандальному окрузі

На думку Меріло, транспортна реформа не лише простимулює конкуренцію, але й припинить дискримінацію пільгових пасажирів, адже отримавши оплату за кілометраж, перевізнику буде все одно, скільки пасажирів і яких категорій отримують його послугу. Крім того, збільшуючи дохід перевізника, можна розраховувати на вищу якість послуг, вимоги до яких будуть визначені окремою постановою Кабміну.

“Таку реформу однозначно можна назвати “кінець старим маршруткам”. Вона підвищить якість і безпеку для пасажирів та додатково буде мотивувати перевізників і водіїв встановлювати термінали для оплати банківською картою або картою жителя, оскільки це вже не впливає на їх дохід. Сподіваюся, поступово ми зможемо прощатися зі старими маршрутками, щоб потім згадувати їх тільки в історіях і жартах минулих часів”, – додала Меріло.

А також розповіла, що в міністерстві працюють над отриманням нового кредиту від Європейського інвестиційного банку по оновленню міського транспорту, щоб по деяких маршрутах вже міста могли би перейти з маршруток на нові автобуси та електротранспорт.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: