facebook

Прорватися на сезонні заробітки у Європу: як прикарпатці обходять карантинні заборони і закриті кордони

Схема перетину закритого кордону – не складна, але обходиться вона заробітчанам тепер в рази дорожче, ніж було до карантину.

Кордони закриті, але прикарпатці все одно їдуть на заробітки до Європи. Допомагає налагоджена схема, пишуть Версії з посиланням на LIGA.net.

Пише - джерело.

Уже через пару тижнів після початку карантину на інтернет-форумах почалося обговорення: як знову виїхати на заробітки через закриті кордони? Тим більше що попит на робочі руки, як ніколи високий. Через карантин європейські фермери втрачають урожай – його нікому збирати.

Не минув і карантин – українці поїхали…

“Через польський кордон провозимо за 430 злотих (2768 грн). Дорого, але всі ризики беремо на себе. Прикордонники майже ніколи не відмовляють у в’їзді, якщо пасажири правильно підготувалися”, – розповідає Антон Стіщенко (прізвище змінено на прохання героя), який возить пасажирів з України у Польщу.

Під правильною підготовкою Антон має на увазі наявність польської робочої візи, запрошення на роботу, умов роботи від роботодавця і вказівки карантинної зони, де мігрант зможе відсидіти 14-денний карантин після перетину кордону. Все це – умови в’їзду до Польщі для іноземних громадян, які планують працювати в країні.

Під ці критерії потрапляє приблизно три чверті українських трудових мігрантів у Польщі. Єдина проблема для заробітчан – відсутність легальних міжнародних пасажирських рейсів.

Але українські перевізники знайшли рішення. Щоб потрапити до Польщі, вони використовують нехитру схему – організовують автобуси, які доставляють їх зі Львова до польського кордону, там пасажирів пересаджують на легковий автомобіль, на якому проходять митний контроль. Після перетину кордону знову пересаджують людей в автобус, припаркований уже на території Польщі.

Читайте також:  В ЄС повідомили, що Європу накриває другою хвилею коронавірусу

Наскільки затребувана така схема, оцінити складно. У Прикордонслужбі України кажуть, що в березні з України виїхало близько 1 млн осіб, інформацію про напрямки міграції вони не фіксують, а даних за квітень поки немає. За даними моніторингу, “Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах” у квітні Україну залишило близько 78 500 українців.

Польські роботодавці не зацікавлені в оплаті карантинного простою, тому, в першу чергу, шукають працівників у Польщі. Але в деяких сферах, наприклад, в агро і будівництві, кадровий голод змушує брати на себе і транспортні, й карантинні витрати.

Крім Польщі, трудові мігранти можуть дістатися наземним транспортом в Угорщину, Чехію і Білорусь. Основна вимога для трудових мігрантів – наявність робочої візи, каже Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Все – легально. Україна не може обмежити виїзд громадян за кордон, рішення Кабміну тільки визначають категорії осіб, яким дозволено в’їхати в Україну в період карантину, каже глава прес-служби Держприкордонслужби України Андрій Демченко.

Польща, Угорщина і Чехія – не обов’язково кінець маршруту. На закритих форумах заробітчан можна знайти сотні пропозицій для нелегального працевлаштування в Німеччині при наявності карти поляка.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: