facebook

Прописку в Україні скасують з квітня: міністерство пояснило нововведення

В Україні скасують штамп про місце реєстрації в паспорті. Замість цього буде працювати електронний реєстр, з якого чиновники повинні будуть самі отримувати інформацію про адресу постійного проживання.

Пише - джерело.

У тестовому режимі нововведення запрацює вже з 1 квітня. В пресслужбі Міністерства цифровий трансформації відповіли на головні питання про нові правила, пише OBOZREVATEL.

Коли зміняться правила?

Уже з квітня запроваджуємо експериментальний проєкт з електронною пропискою. Протягом року до експерименту приєднаються найбільші українські міста.

Зміна місця реєстрації − найпопулярніша державна послуга в Україні. Ми довго шукали рішення, як її цифровізувати, і нарешті знайшли його. Зараз Мінцифра проводить глобальну реформу цього напрямку. Працюємо над розробкою електронної послуги зі зміни місця реєстрації − онлайн у кілька кліків.

Як можна буде “прописатися”?

Потрібна лише ID-картка та Дія (портал або застосунок).

Потрібно буде зайти у застосунок або на портал Дія, щоб заповнити за 10-15 хв заяву. І власник житла повинен буде підтвердити ваш запит. Сама послуга буде надана протягом однієї доби.

Через Дію власник житла отримає відповідне сповіщення та зможе надати згоду просто зі смартфону. А якщо ви переїдете в інше місце, то ви так само легко зможете виписатися.

Як потім показувати прописку?

Читайте також:  Українська ППО збиває 80% ракет Росії

Дані про прописку автоматично з’являється у реєстрі. Після цього не треба буде йти по кабінетах і доносити якісь довідки.

Якщо є паперовий паспорт, прописатися онлайн не вийде?

Для експериментального проєкту потрібен буде ID-паспорт. Паралельно працюємо над відповідним законопроєктом, який зафіксує зміни на рівні держави.

Після прийняття закону послуга стане доступною і для власників паспортів-книжечок. Також документ передбачає:

скасування штампів в паспортах– підтвердженням реєстрації місця проживання є дані про реєстрацію;

захист права власності – можливість безперешкодно розпоряджатися власним майном (“виписати” будь-яку особу, яка задекларувала своє місце проживання у нерухомості власника);

скасування обов’язкового візиту до військкомату під час зміни місця проживання онлайн;

отримання пенсії у будь-якій точці України − заява про призначення пенсії та її отримання здійснюється незалежно від місця роботи чи місця проживання заявника.

“Ми будуємо цифрову державу. Цифрова держава – це коли бюрократія не буде заважати людям отримувати державні сервіси. Це коли українці не стоять в чергах за випискою про місце реєстрації чи ідентифікаційний номер; не платять хабара, щоб отримати дозвіл для ведення бізнесу; не ходять по десятках кабінетів, щоб зареєструвати новонароджену дитину”, – пояснив міністр циврофізації Михайло Федоров.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: