facebook

Позбавляє двох років життя: франківців просять не зловживати комп’ютерною томографією

Жителів Івано-Франківська просять робити комп’ютерну томографію за призначенням лікаря, а не самостійно вирішувати це. Також людям кажуть, що ПЛР-тест – не гарантує того, що ви не захворієте. Про це повідомили сьогодні, 10 листопада, під час оперативної наради у міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Керівниця міського управління охорони здоров’я Марія Бойко розповіла, що є багато скарг і звернень через те, що людям не роблять ПЛР-тест чи ІФА-тест або що ці перевірки не проводять щотижня.

Пише - джерело.

“Зараз не обов’язково для встановлення діагнозу “коронавірус”, для відправлення на лікарняний через сімейного лікаря, робити ПЛР-дослідження. Накази Міністерства охорони здоров’я тепер чітко про це говорять. Є температура, кашель, втрата нюху, смаку чи інші симптоми – сімейний лікар може поставити діагноз “COVID-19”, – сказала Бойко.

Вона додала, що ПЛР-тест показує результат тільки сьогоднішнього дня. Немає впевненості, що через добу після отримання результатів людина не захворіє.

Це результат тільки на сьогодні. Тому прошу реально до цього ставитись, не перенавантажувати себе, не думати – якщо обстежуватись часто, то не захворієш. Потребу в тестуванні, лікуванні та інших дослідженнях визначає лікар, а не сам собі пацієнт”, – додала чиновниця.

Читайте також:  Розповіли, як вберегтися від "комп'ютерної" шиї

Також вона наголосила, що за останні два тижні в Івано-Франківську важливим стало питання комп’ютерної томографії та рентгенографії. Рентген – це те, до чого ми звикли, що профілактично можна робити раз на рік, при потребі двічі.

“Але комп’ютерна томографія – у десять разів шкідливіша. Вона дає у десять разів більше опромінення, ніж рентгенографія. Це реально складне радіологічне дослідження і обстеження. При цьому йде опромінення щитовидної залози, обличчя, внутрішніх органів, статевих органів, грудних залоз. А потім ми питаємось, звідки взявся рак. Зараз маємо ситуацію, коли людина має високу температуру і вирішує, що їй треба зробити КТ. Через сім-вісім днів знову починається гарячка і вона знову робить комп’ютерну томографію, а через який час після одужання просить ще раз перевіритись. Таким чином людина отримує опромінення. Є статистика, що одне КТ позбавляє нас двох років життя. Чи робити таку томографію – має вирішувати лікар! Він знає, коли треба КТ, коли рентген”, – сказала Бойко.

За її словами, про такі речі хочеться кричати. Тим паче що для хворих на коронавірус найважливіший не рентген, не КТ, а показник сатурації – кількість кисню в крові.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: