facebook

Повинен знати кожен українець: чи можуть звільнити працівника передпенсійного віку – відповідь Держпраці

Українці виходять на пенсію у 60 років, але за бажання громадяни можуть продовжити працювати

Пише - джерело.

Права та обов’язки цих працівників регулюються нарівні з усіма іншими відповідно до чинного законодавства. Про це повідомляє прес-служба Управління інспекційної діяльності у Сумській області Державної служби з питань праці.

“Якщо між роботодавцем та працівником укладено трудовий договір на невизначений термін, то у разі зміни організації виробництва та праці такий договір може бути розірваний. До цих змін входять також скорочення чисельності чи штату працівників”, – повідомили у відомстві.

Однак, при скороченні штату роботодавець має враховувати право працівників на залишення на роботі, передбачене законодавством. Здебільшого це право надається працівникам із вищою кваліфікацією та продуктивністю праці.

Якщо в кількох працівників кваліфікація та продуктивність однакові, тоді перевага надається тому, у кого до настання пенсійного віку залишилося менше трьох років. Пенсійний вік є моментом, коли людина має право отримання пенсійних виплат.

Читайте також:  Податкова контролюватиме доходи українців: що відомо

“Таким чином особи передпенсійного віку включені до категорії тих, кому надано переважне право залишатися на роботі при скороченні чисельності або штату працівників за однакової продуктивності праці”, – наголосили в Держпраці.

Нагадаємо, цього року провели перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, у яких накопичилася достатня кількість стажу для перегляду виплат. Для отримання доплати необхідно мати не менше ніж 35 років стажу та отримувати пенсію у розмірі не менше ніж 7 000 гривень.

Пенсіонери, які відповідають цим вимогам, зможуть отримати додаткову виплату у розмірі 1 200 гривень до своєї поточної пенсії. Розміри доплат відрізнятимуться та залежатимуть від суми заробітної плати.

Також перерахунок пенсії буде здійснено для працюючих пенсіонерів, які на 1 березня набрали 24 місяці стажу та отримали право на перерахунок та пенсіонерів, у яких минуло 2 роки з моменту призначення пенсії або попереднього перерахунку. Тобто якщо пенсіонер продовжує працювати і отримав перерахунок у попередньому році, то в поточному році він не підлягатиме новому перерахунку пенсії.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: