facebook

Повістки заброньованим співробітникам: хто має право видавати, і чи потрібно з’явитися у військкомат

Відповідно до закону про мобілізацію, бронювання від призову у воєнний час можуть отримати як представники влади, так і працівники підприємств, чия трудова діяльність є критично важливою для фронту та країни. При цьому бронювання від мобілізації не відкидає призову на військову службу. Усі заброньовані співробітники можуть отримати повістку. Що робити у таких випадках, розповіли адвокати.

Пише - джерело.


За законом підприємство має право забронювати співробітника під час воєнного стану, таким чином звільнивши його від мобілізації. Проте згідно зі ст. 22 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, у разі вручення повістки або мобілізаційного розпорядження громадяни повинні прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат). Із собою треба мати наказ про бронювання – тоді мобілізувати заброньованого працівника не зможуть.

За словами адвокатів, у воєнний час вручати повістки можуть у людних місцях (парках, торгових центрах). Скільки б не було обурень громадян із цього приводу, закон цього не забороняє, хоча й чітко не регламентує цю норму.

Читайте також:  Росія не піде з окупованих земель України навіть у разі “миру”: цинічна заява Кремля

При цьому в законі сказано, що повістка має бути вручена за місцем проживання та під особистий підпис військовозобов’язаного у картці первинного обліку або за місцем роботи. Тому адвокати радять українцям, у тому числі й заброньованим, при врученні повістки на вулиці посилатися на пункти 33 та 47 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та просити надіслати їх повістку за місцем проживання чи роботи.

На сьогоднішній день бронюванню від мобілізації підлягають такі категорії громадян:

Працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, без яких не можливе функціонування цих органів.
Працівники підприємств, установ та організацій, що виконують мобілізаційні замовлення.
Працівники підприємств, зайняті виконанням робіт та послуг, які необхідні для забезпечення ЗСУ, а також для функціонування інших військових формувань.
Працівники підприємств та установ, які критично важливі для функціонування економіки країни та забезпечення потреб населення у воєнний період.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: