facebook

“Повістки тепер одержать обмежено придатні, з 1 грудня мобілізація виходить на новий рівень”: кому не скасують відстрочку?

В Україні вчергове продовжили воєнний стан та мобілізацію, відповідно з настання грудня до лав Збройних Сил призиватимуть військовозобов’язаних чоловіків, вік яких коливається від 18 до 60 років. Які зміни чекатимуть чоловіків з 1 грудня 2023 йдеться у матеріалі Інформатора

Пише - джерело.

Як інформує “Варта1”, в армію зможуть призвати тих, хто ще донедавна був обмежено придатним за висновком ВЛК.

Такі люди зможуть служити у тилу, але не зможуть у, приміром, десантно-штурмових військах. Частина громадян у грудні 2023 року отримає відстрочку від мобілізації, якщо на це є відповідні умови.

Також передбачається, що для отримання відстрочки слід мати низку певних документів.

Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, можуть бути призвані на службу в Україні у воєнний час. Однак, у їхньому випадку існують певні обмеження щодо місця служби.

Обмежено придатні до військової служби можуть бути призвані на службу до частин або підрозділів забезпечення, ТЦК та СП, установ, організацій, навчальних закладів. Вони також можуть бути направлені на службу в тилу, але не на передову або нульові позиції.

Підстави для визнання обмежено придатним до військової служби

Рішення про придатність до військової служби приймає Військово-лікарська комісія (ВЛК). Робить вона це на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби.

У воєнний час перелік захворювань, які дають можливість бути непридатним до військової служби, є ширшим, ніж у мирний час.

Якщо постанова військово-лікарської комісії (ВЛК) не містить чіткої вказівки, до якої служби та роботи непридатний військовослужбовець, а передбачає лише вказівку на обмежену придатність, доцільно звертатися зі скаргою до Міністерства оборони України чи до Центральної ВЛК ЗСУ. Військово-лікарська комісія (ВЛК) повинна чітко вказати в постанові про придатність до військової служби, до яких видів служби та роботи непридатний конкретний військовослужбовець. Це необхідно, щоб було зрозуміло, в чому полягає його обмежена придатність.

Хто не підлягає мобілізації у грудні 2023

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначає перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Читайте також:  Сенцов звернувся до українців після довгих років за гратами. Мережа “кипить” обговореннями

Мова йде про такі категорії:

чоловіки та жінки, які виховують трьох і більше неповнолітніх дітей.

особи, яких визнали за встановленим порядком особами з інвалідністю або особи, які згідно з висновком ВЛК є тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до пів року;

Як правильно оформити відстрочку від мобілізації у грудні 2023 року?

Військовозобов’язані, які мають право на відстрочку від мобілізації, можуть її отримати, подавши заяву до ТЦК та СП. Для отримання відстрочки необхідно підготувати наступні документи:

Заяву про надання відстрочки. У заяві потрібно вказати паспортні дані, прохання надати відстрочку відповідно до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», дату та підпис.

Документи, що підтверджують право на відстрочку. Наприклад, свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про інвалідність, диплом про вищу освіту тощо.

Заява подається особисто до ТЦК та СП за місцем обліку. При цьому необхідно мати при собі всі необхідні документи. Заява розглядається ТЦК та СП протягом 15 днів з дня її надходження. Комісія ухвалює рішення про надання відстрочки або відмову в її наданні.

Отримати довідку про надання відстрочки: як це зробити

У разі позитивного рішення комісії військовозобов’язаний отримує довідку про надання відстрочки.

Довідка містить наступні відомості:

ПІБ – Прізвище, ім’я та по батькові військовозобов’язаного

Дата народження

Підстави для надання відстрочки

Номер і дата протоколу відстрочення.

Прізвища, ім’я та по батькові членів комісії ТЦК та СП

Довідка про надання відстрочки проставляється штампом у військовому квитку або тимчасовому посвідченні. Відстрочка від мобілізації надається на строк, визначений законом. У разі закінчення строку відстрочки військовозобов’язаний зобов’язаний з’явитися до ТЦК та СП для розв’язання питання про його подальший облік.

Додамо, що школи, університети та інші заклади освіти щороку до 1 грудня мають передавати списки своїх здобувачів освіти — юнаків, яким виповнюється 17 років (допризовників), до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП).

Також, до 1 грудня списки призовників, військовозобов’язаних та резервістів до ТЦК СП мають також подавати:

усі роботодавці, виконавчі, державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства установи та організації, які ведуть облік своїх працівників.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: