facebook

Повернення акцизу на пальне: На що підуть податки, і як зміняться ціни на бензин

У середу, 21 вересня, Верховна Рада знову розгляне законопроект №7668-д щодо повернення акцизу на паливо. Які цілі переслідує уряд, відновлюючи ставку, і як це позначиться на цінах для населення, Realist.online розповів народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Пише - джерело.


Нульову ставку акцизу на паливо було запроваджено в Україні в середині березня 2022 року в рамках закону про додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни.

За півроку повномасштабних бойових дій економіка країни очікувано “просіла” і в уряді повідомили про значний дефіцит коштів на фінансування дорожнього господарства та виплату позик на розвиток дорожньої інфраструктури.

Одним із способів фінансування цих потреб має стати повернення акцизу на пальне. У середу 14 вересня Верховна Рада підтримала відповідний законопроект у першому читанні, а вже завтра, 21 вересня, він може бути ухвалений остаточно.

Якщо за документ проголосують, акцизи на паливо становитимуть:
Газ – 52 євро/1000 літрів.
Альтернативні види палива – 100 євро/1000 літрів.
Бензин та дизель – 100 євро/1000 літрів.
Біопаливо – 26 євро/1000 літрів.
Біодизель – 18 євро/1000 літрів.
Також наголошується, що ставки для біопалива діятимуть протягом 5 років, а ПДВ для всіх видів палива залишиться на рівні 7%.

Читайте також:  Львівський псевдопастир розбестив 147 дітей у дитячих таборах і церкві: що йому загрожує

За словами Данила Гетманцева, пересічним громадянам не варто перейматися – згідно з висновками Міністерства економіки, повернення акцизу не вплине на вартість палива для споживача.

“Ціни не підвищаться. Нафта сьогодні дешевшає, отже очікується зниження вартості пального. Повернення акцизу не призведе до його подорожчання для споживачів”, – пояснив Realist.online народний депутат.

У той же час Данило Гетманцев зазначив, що цей закон відчутно вплине на бюджет країни та фінансування армії. Також одержані кошти будуть використані для відновлення інфраструктурних об’єктів та підготовки країни до зимового сезону.

“Це дозволить зменшити дефіцит бюджетних коштів, що вкрай важливо в умовах війни. Тому відмовлятися від акцизів на паливо – не на часі”, – сказав Realist.online політик.

Раніше міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомляв, що завдяки частковому поверненню акцизного податку на паливо бюджет отримає додаткові 2-3 млрд грн щомісяця.

Також Данило Гетманцев запевнив, що найближчим часом підвищення акцизів на паливо не передбачається: прописані в законі ставки будуть актуальні щонайменше до середини 2023 року.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: