facebook

Поради психолога: як вберегти дітей від “ігор смерті” та небезпечних флешмобів в інтернеті

Підлітки, які відділяються від батьків в пошуках себе, часто потрапляють в тенета небезпечних ігор та флешмобів в мережі. Останнім часом в Україні спостерігаємо хвилю дитячих спроб самогубств, які пов’язують з так званими “іграми смерті”.

Пише - джерело.

Чому підлітки долучаються до них, з якими проблемами вони не можуть справитись та що варто знати батькам, журналістам порталу ЧаРівне.інфо розповіла рівненська психологиня Оксана Третяк.

Про особливості віку та проблеми підлітків

Специфіка підліткового віку полягає в тому, що постає завдання відділитись від батьків. Цей термін у дитячій психології має назву сепарація. Тоді підсвідомість підлітка зосереджена на тому, щоб робити навпаки, адже в цей період відбувається утворення дитини як незалежного індивідума. Також формуються стосунки з батьками, вчителями, однолітками. А оскільки підлітки транслюють взаємозаперечення від батьків, стосунки у цей час псуються. Та й батьки чи вчителі часто не витримують такого натиску.

– Що важливо підліткам у цей період? По-перше, самоствердитись серед однолітків. Зазвичай у дітей є авторитети – такі ж самі підлітки, часто зірки та блогери. По-друге, виділитись за допомогою зовнішніми факторами. Мова про телефон, одяг тощо. Ні батьки, ні вчителі в цей час авторитетами дитині не є, – розповідає Оксана Третяк.

Інколи люди висловлюють тезу, що в дітей варто забрати гаджети і цим вдасться вберегти їх від негативних процесів. Але спілкування в інтернеті – це норма нашого часу. Психологиня наголошує, що забирати телефон – не вихід, бо це спілкування – основа їхнього віку.

Чому діти долучаються до небезпечних флешмобів?

– Якщо в дитини вкрай порушені стосунки з батьками, порушені стосунки з однолітками, нема авторитетів серед дорослих, то в них лишається тільки інтернет. От тоді соцмережі мають величезний вплив. То ж чим більш до дитини толерантні батьки, коли вони турбуються, щоб в житті дітей були значимі дорослі (наприклад, тренер), коли хороші стосунки з однолітками (і тут точно не зайві телефони!), тоді влада соціальних груп зводиться до мінімуму, – наголошує психолог.

Читайте також:  Як не віддати гроші шахраям, орендуючи будинок в Карпатах: поради від прикарпатських поліцейських (ВІДЕО)

Оксана Третяк зауважує, що групи смерті в соцмережах з’являється далеко не у всіх підлітків, а у тих, хто це шукає сам, робить подібні запити для пошуку в Інтернеті. Тобто сама ідея з’являється у реальному житті і просто дитина починає шукати способи за допомогою цих груп. Якщо ж все нормально в соціальному житті у підлітка, то навіть при банальній цікавості щодо таких груп, в них спрацьовує інстинкт самозбереження і ці групи не становлять такої загрози.

Як розпізнати, що дитина може потрапити під вплив “груп смерті”:

  • дитина стає асоціальною;
  • коли у неї немає друзів та спілкування в реальному житті;
  • з’являються конфлікти з батьками;
  • коли дитина починає погрожувати самогубством під час сварки;

Де шукати вихід

У випадку, якщо у дитини є проблеми в соціальному житті та загроза потрапити під негативний вплив, найчастіше всього батьки самостійно ситуацію вирішити не зможуть, бо дитина робитиме все всупереч (наприклад, перестане їсти, або навпаки не матиме міри). У таких випадках краще звертатись по допомогу до психологів.

Як зазначає з власного досвіду Оксана Третяк, сучасні підлітки добре ідуть на контакт зі спеціалістами, адже там їх не змінюють, а приймають такими як вони є. Часто переконати дитину піти до психолога у батьків не стає проблемою, адже сучасні діти прекрасно розуміють, що це звичайний досвід у житті їх однолітків за кордоном. Вони значно відкритіші за попередні покоління і точно не соромляться це робити. Єдине, що важливо, знайти “свого” спеціаліста для дитини.

АВТОР:ІВАННА АНТОНЮК

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: