facebook

Польський суд визнав винним роботодавця, у якого українка втратила руку

Жінка розповіла журналістам, що після травми роботодавець ніколи не цікавився її здоров’ям і не пропонував допомогу

Пише - джерело.

У понеділок, 21 червня, суд у Польщі виніс вирок у справі мешканки Луцька Альони Романенко, яка три з половиною роки тому зазнала серйозної травми під час роботи в пральні. Її рука потрапила між валиків прасувальні, кінцівку змушені були ампутувати.

Власника пральні Роберта С. звинуватили в допуску жінки до машини без належного навчання та перевірки. Його засудили до 10 місяців позбавлення волі з відстрочкою на три роки, повідомляють місцеві ЗМІ.

Нагадаємо, трагедія трапилася 15 грудня 2017 року в польському місті Любонь, що поблизу Познаня. Після того, як її руку затягнуло в прасувальню, минуло 40 хвилин, поки рятувальники змогли її дістати. Врятувати кінцівку так і не вдалося.

Суд розпочався у 2019 році. Роботодавця звинуватили в тому, що він не навчив Романенко принципам охорони праці та правилам експлуатації машини. Співробітниці також не провели медобстеження, а сама прасувальня не мала належних захисних пристроїв.

Із самого початку власник фірми не визнавав себе винним. Він пояснював, що, на його думку, «пані Альона говорила і розуміла польську мову. Я бачив її в роботі, вона знала, як керувати цією машиною. На мою думку, це був просто нещасний випадок (…) Я думаю, що ця робота настільки проста, що якщо хтось хоче працювати, він навчиться цьому».

Читайте також:  В Італії у квартирі знайшли мертвою українку, матір трьох дітей: подробиці події

21 червня суддя окружного суду Нового Мяста визнала роботодавця винним у тому, що наражав працівника безпосередній небезпеці втрати життя або серйозної шкоди здоров’ю, а також в заподіянні жінці стійкої втрати працездатності.

Йому винесли вирок – 10 місяців позбавлення волі з відстрочкою на три роки, сплатити постраждалій українці 250 щоденних ставок по 20 злотих та компенсацію потерпілій у розмірі 40 тис. злотих ($10 560).

Вийшовши з зали суду, Альона Романенко заявила, що прийняла вирок із розумінням. Оскаржувати його не планує. Вона подякувала медичному персоналу та всім, хто піклувався про неї перші місяці після травми.

Адвокат роботодавця очікує письмового обґрунтування рішення суду, після чого вирішить, чи подавати апеляцію.

Альона Романенко раніше розповідала, що коли приїхала на заробітки в Польщу не знала достатньо добре польську мову: трохи розуміла, але не могла нею розмовляти. У перший день роботи було показано, як треба підвішувати постільну білизну.

«Я намагалася, але це було дуже важко», – сказала вона, додавши, що інші працівники кричали на неї, бо неправильно повісила постільну білизну.

Вона додала, що під час аварії не втрачала свідомості. На її крик збіглися працівники. Один із них піднявся на машину, зняв ремінь і перев’язав їй руку, щоби зупинити кров.

Жінка розповіла журналістам, що після травми роботодавець ніколи не цікавився її здоров’ям і не пропонував допомогу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: