facebook

Під захистом дієтологів: про користь зефіру

У будь-якій незрозумілій ситуації (наприклад, коли дуже хочеться солодкого, але з різних причин береться сумнів), ніжним і люблячим поглядом поглядайте в бік зефіру. Розбираємося, чому саме ці ласощі вважаються одними з найбільш корисних.

Все в цьому світі пізнається в порівнянні. І якщо порівнювати зефір (так само як мармелад і пастилу) з тортами, булочками і тістечками, то порівняння буде на користь перших. Багато дієтологів зараховують зефір до продуктів з корисними властивостями, окрім того натуральний зефір ручної роботи від Donats Bar, який можна замовити на donutsbar.com.ua/product-category/zefir відрізняється чудовим вишуканим смаком.

Пише - джерело.

У складі зефіру зовсім відсутні жири – як тварини, так і рослинні. Для його виробництва використовують тільки білки, цукор, фруктово-ягідне пюре і ряд натуральних загусників.

Агар-агар (пектин, желатин)
Головні желеруючі елементи рецептури – желатин, агар-агар або пектин. Желатин має тваринне походження, пектин та агар – похідні від рослин. Всі вони, крім своїх желеруючих властивостей, також містять і масу корисних компонентів.

Пектин «живе» в клітинних стінках багатьох рослин. Він має здатність нейтралізувати й виводити з організму солі важких металів і радіонукліди, а також знижує рівень холестерину в крові, нормалізує функцію шлунково-кишкового тракту, має виражену противірусну і противиразкових ефектом. Зефір на основі пектину виходить максимально легкий і повітряний, має характерну приємну кислинку. Багатий на залізо, фосфор і інші компоненти, він також корисний для нігтів, волосся та судин.
Агар-агар отримують з бурих і червоних морських водоростей. Він багатий на кальцій, магнезит, залізом, цинком міддю, а також вітамінами Е, К і В5. Не забувайте про йод в його складі, який корисний для щитовидної залози. Також агар-агар прискорює виведення токсинів і шкідливих відкладень, абсорбує частину жирів, бореться з патогенною мікрофлорою і бактеріями – збудниками виразкової та інших хвороб травного тракту. Він діє як м’яке проносне і полегшує роботу печінки. Виготовлений на агар-агар зефір менш калорійний. Однак смак у нього виходить менш ніжний і більш нудотний.
Желатин, як загущувач, таїть в собі легку підступність – в ньому більше калорій. А зефір на його основі виходить менш повітряним, зате більш «гумовим». Для вегетаріанців прямою заміною желатину буде агар-агар. Проте, він корисний для кісток і суглобів, а також для серця, судин, травлення, стану волосся, нігтів і шкіри.
Ягоди, фрукти, цукор
Класична рецептура зефіру передбачає наявність ягідного і фруктового пюре. У процесі приготування ласощі піддаються термічній обробці, тому значна частина вітамінів, що міститься в ягодах і фруктах, руйнується. Проте, зефір на основі яблучного пюре (на пектині) багатий фосфором, калієм, залізом, магнієм і кальцієм. Завдяки високому вмісту мінеральних речовин він надає профілактичну дію на весь організм і знижує холестерин.

Читайте також:  Чому потрібно їсти хліб кожен день: медики пояснили

Глюкоза в зефірі допомагає поліпшити роботу мозку. Якщо в крові її недостатньо, людина стає дратівливою і нервовою, відчуває голод, почастішання серцебиття.

Рівень цукру здорової людини постійно коливається, і фахівці стверджують, що вживання зефіру найбільш корисно в період 16-18 годин вечора, оскільки саме в цей час рівень глюкози в крові знижується. Але все-таки людям, що страждають від діабету, краще утриматися від його вживання.

Та ж рекомендація наздоганяє діабетиків і в зв’язку з високим вмістом в зефір цукру. З тієї ж причини надмірне вживання зефіру може привезти до ожиріння. Золоте правило діє безвідмовно: все добре в міру. Зефір в шоколадній глазурі або кокосовій стружці – теж індикатор зайвого вмісту цукру і навіть потенційний алерген.

Тонкощі вибору
Вибирайте зефір білого або злегка жовтуватого кольору – це запорука впевненості у відсутності в ньому штучних барвників. Якщо ви не хочете годувати свій організм хімікатами, цікавтеся складом. Багато кондитерів зараз роблять домашній зефір і в якості барвників використовують, наприклад, безпечний натуральний буряковий сік. Тому бігти від кольорового зефіру, як від вогню, відразу не варто – вчитуйтесь, вдумуйтеся і цікавтеся у продавця. А якщо все ж не полишає сумнів, то віддайте перевагу зефіру безпечних кольорів.

При виборі зефіру в магазинах звертайте увагу на склад в цілому – практично всі великі виробники додають в зефір консерванти. І дуже багато хто з них грішать шкідливим діоксидом сірки.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: