facebook

Пеня, борги і абонплата: Франківський водоекотехпром нагадав споживачам до 1 травня укласти договори

На сторінці в мережі комунальне підприємство “Івано-Франківський водоекотехпром” звернулося до споживачів із нагадуванням про необхідність укладення договорів на надання послуг.

Пише - джерело.

Йдеться про послуги з водопостачання і водовідведення, тобто каналізації.

Відповідно до ст. 12 ЗУ “Про житлово-комунальні послуги” від 01.05.2019 та п. 6 “Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення“, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690, надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах, наголосили в КП.

“Просимо мешканців багатоквартирних будинків до 30 квітня, але не пізніше 1 травня, прийти та укласти договір”, – зазначив Водоекотехпром.

Договір мусить супроводжувати отримання послуг споживачами, пояснили КУРСу в пресслужбі підприємства. Мова як про індивідуальних споживачів, так і про колективних – ОСББ.

«Непідписання цього договору є підставою для припинення надання послуги після 1 травня», – уточнили комунальники.

У договорі знайшли відображення “Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення”.

Відповідно до них, споживач, що здійснює оплату за спожиті послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені договором, у разі несвоєчасного здійснення платежів за послуги сплачує пеню.

Пеню визискують в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за послуги.

Читайте також:  Франківськ ще на два тижні залишається у червоній зоні - до 21 вересня

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Плата за абонентське обслуговування та обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку нараховується щомісяця.

Варто знати, що виконавець має право обмежити (припинити) надання відповідної послуги її споживачеві незалежно від обраної моделі організації договірних відносин у разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця.

Попередження надсилається споживачеві рекомендованим листом (з повідомленням про вручення) та шляхом повідомлення споживачеві через його особистий кабінет або в інший спосіб, визначений договором.

Надання послуг відновлюється у повному обсязі протягом наступного дня з дати повного погашення заборгованості за фактично спожиті послуги чи з дати укладення угоди про реструктуризацію такої заборгованості. Витрати виконавця, пов’язані з відновленням надання послуги споживачеві, відшкодовує споживач.

Зразки типових договорів з індивідуальним та колективним споживачем (ОСББ) – тут.

Інші обов’язки споживачів, права та обов’язки виконавця, а також обмеження і порядок оформлення претензій споживачів – тут.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: