facebook

Отруєного Навального перевезли до Німеччини

Російського опозиціонера Олексія Навального у суботу, 22 серпня, доставили спеціальним літаком до берлінської клініки “Шаріте”. Він далі в комі, стан стабільно важкий. Соратники підозрюють, що влада РФ хотіла приховати сліди отруєння, тому дві доби наказувала російським лікарям не дозволяти вивозити хворого на лікування до Німеччини.

Російські лікарі за день діаметрально змінили думку

Пише - джерело.

Російські лікарі вирішили, що Навальному можна лікуватися в ФРН ввечері в п’ятницю. Ще вранці того дня заявляли, що це неможливо. Вони стверджували, що версія соратників Навального про отруєння не має підтверджень. Пише про подію ВВС.

Основний діагноз омських лікарів – порушення в опозиціонера обміну речовин через різке зниження цукру в крові. Таке заявив головний лікар швидкої допомоги №1 в Омську Олександр Мураховський. Консиліум проводився за участю московських медиків.

Опозиціонеру раптово і різко стало погано в літаку, на якому повертався в четвер, 20 серпня, з Томська в Москву. Літак екстрену сів в Омську. Прес-секретар політика Кіра Ярмиш заявила про отруєння після того, як Навальний попив чаю в кав’ярні томського аеропорту перед посадкою. З тих пір він в комі та підключений до апарату штучної вентиляції легень.

Російськими медики ніякої отрути в організмі опозиціонера не виявили. Лише сліди промислової хімії – наприклад, пластикового стаканчика, з якого пив чай.

Ярмиш заявила, що заборона на перевезення означає пряму загрозу життю, замах на життя. Лікарі змінили рішення на діаметрально протилежний після того, як в четвер до Путіна подзвонив і поцікавився здоров’ям Навального глава Європейської ради Шарль Мішель, – пише Reuters. Президент Росії відповів, що опозиціонер “захворів” і “його лікують найкращі російські лікарі”. У п’ятницю до Путіна з вимогою дозволити перевезти чоловіка в Німеччину звернулася дружина опозиціонера – Юлія Навальна. Юля припустила, що лікарі тягнули час, щоб з організму чоловіка вийшли залишки отрути.

Хто такий Навальний?

Олексій Навальний, 44 роки, – один із головних російських опозиціонерів, правник, блогер, борець проти корупції. Має дві освіти – правничу і фінансову.

Активну громадську діяльність розпочав 2004-го. Писав блоги про корупцію в російських державних підприємствах, серед вищих чиновників, суддів, прокурорів, їх статки, які не відповідають зарплаті. У 2011-му назвав правлячу партію “Єдина Росія” – “шахраями і злодіями”. Характеристика стала крилатою. Через кілька місяців проти нього відкрили справу, що її західні медіа назвали “помстою”. Після сфальсифікованих парламентських виборів 2011-го в Росії виступав на акціях протесту. Відсидів 15 діб за ґратами.

Читайте також:  Лукашенко назвав головні умови своєї відставки: деталі

У 2013-му на виборах мера Москви був кандидатом від партії “РПР — Парнас”. Отримав 27 % голосів, поступившись Сергію Собяніну з його 51,37 %.

У 2014-му партія “Народний Альянс” на чолі з Навальним підтримала Майдан і засудила силове придушення протестів у Києві. Заявляв, що членство України в ЄС не суперечить інтересам Росії, яка теж має рухатися до тих же цінностей. Не підтримав анексію Криму.

Закликав західні країни ввести додаткові санкції проти “внутрішнього кола Путіна”. Зокрема, заморозити фінансові активи і конфіскувати власність російських олігархів. Фонд боротьби з корупцією Навального підготував список осіб для санкцій з боку ЄС. У жовтні 2014-го заявив, що хоча Крим анексовано з грубими порушеннями міжнародного права, наразі він – частина Росії і в найближчому майбутньому до складу України не повернеться.

30 грудня 2014-го Навального засудили на 3,5 року в’язниці умовно та штрафу 4,4 млн. рублів (1,5 млн. грн. за тодішнім курсом. – Gazeta.ua). Всупереч домашньому арешту відвідав мітинг на свою підтримку. Держдеп США назвав вирок “придушенням і покаранням політичного активізму”, а в ЄС “політично мотивованим”.

У 2017-му Фонд боротьби з корупцією Навального опублікував фільм про резиденції прем’єра Росії Дмитра Медведєва “Він вам не Дімон”. Там йшлося, що на пов’язані з Медведєвим фонди перевели понад 70 мільярдів рублів (в перерахунку 33,5 млрд. грн. за курсом на той час. – Gazeta.ua). В Youtube фільм переглянули майже 36 млн. разів. В Росії відбулись акції протесту. Затримали понад 1200 учасників. Самого Навального посадили на 15 діб. Тоді ж його двічі облили зеленкою. Під час другого нападу до зеленки домішали їдку речовину й опозиціонер ледь не втратив зір. 3 травня ЦВК Росії заявило, що Навальний не може балотуватися на президентських виборах 2018-го через непогашену судимість.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: