facebook

ОДА хоче стягнути з двох калуських підприємств майже пів мільйона гривень

30 грудня минулого року Господарський суд Івано-Франківської області відкрив провадження у справі за позовом Івано-Франківської обласної державної адміністрації до ТОВ “КАРПАТНАФТОХІМ” та ТОВ “Калуський трубний завод” про стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 498 794 гривень. Третьою стороною в справі на стороні позивача є Верхнянська сільська рада об’єднаної територіальної громади. Підготовче засідання заплановане на 17 березня.

Пише - джерело.

Йдеться про земельну ділянку за межами населеного пункту, якою розпоряджається обласна державна адміністрація. Її площа — понад 5,8 га. На земельній ділянці розташована дорога. Разом із іншими ділянками, цю земельну ділянку наприкінці 2013 року передали в оренду ТОВ “КАРПАТНАФТОХІМ”. Термін договору оренди завершився 1 січня 2017 року, інформують “Вікна”.

Нагадаємо, на початку 2018 року сільські голови зверталися до обласної влади, прокуратури, народних депутатів, оскільки обласна адміністрація своєчасно не продовжувала та не переукладала договори оренди землі з ТОВ “КАРПАТНАФТОХІМ”. Відтак сільські бюджети недоотримували доходи. Тоді йшлося про дві ділянки, розташовані за межами Кропивницької сільської ради (близько 9 га), три — Верхнянської сільської ради ОТГ (близько 8,5 га), по одній ділянці Мостищенської (близько 9 га) і Томашівської (понад 16 га) сільських рад.

Згодом ці договори оренди почали укладати, за винятком земельної ділянки, яка фігурує у позові до суду.

Як пояснив “Вікнам” сільський голова Верхнянської ОТГ Микола Філіпович, на дві земельні ділянки за межами сіл Верхнянської громади договори оренди продовжені, а на третю, найбільшу, де розташована під’їзна дорога підприємств, — укладати не хочуть. Відтак сільський бюджет понад три роки не отримує належних доходів.

Проте дивним чином вже йдеться не про одного орендаря — ТОВ “КАРПАТНАФТОХІМ”, а про двох, з кожного з яких через суд хочуть стягнути по половині заборгованої орендної плати. При тому, що трубний завод ніколи не орендував цієї земельної ділянки. Загалом дивно, як у однієї ділянки, яка не поділена і має один кадастровий номер, можуть бути два орендарі?

Як зазначено у відзиві на позов, який до суду подав Калуський трубний завод, розрахунок суми заборгованості з орендної плати за користування земельною ділянкою державної власності за період з 1 січня 2017 року по 20 грудня 2019 року було здійснено тільки на підставі Акту обстеження земельної ділянки від 21 червня 2019 року. При цьому відсутні такі необхідні документи, як акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства, протокол про адміністративне правопорушення та припис з вимогою усунення порушення земельного законодавства.

Читайте також:  У Калуші одну зі шкіл закрили на карантин

“Крім того, не зрозуміло, на підставі чого визначені користувачі даної земельної ділянки, частки користування, якщо автодорогою безперешкодно мають можливість користуватись автотранспорти таких підприємств, як: ТзОВ “Завод-Техмаш”, ПрАТ “Лінде Газ Україна”, ТОВ “Карпатсмоли”, ТОВ “Орісіл”, Митний пост “Калуш” Івано-Франківської митниці ДФС, ТзОВ “Ґудвеллі Україна”, ТОВ “ТД “Євротрубпласт” та інші”, — йдеться у відзиві на позов.

Як вказує трубний завод, на земельній ділянці площею 5,8136 га підприємство ні у власності, ні в оренді, ні в якій іншій формі не має нічого, в тому числі і розміщених основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд, під’їзних шляхів, інженерних мереж, адміністративно-побутових будівель чи інших споруд. А під’їзні шляху трубного заводу розташовані на інших земельних ділянках, за які підприємство сплачує орендну плату.

На ділянці площею понад 5,8 га розташована дорога із асфальто-бетонного покриття. У акті обстеження від червня минулого року було вказано, що “основними користувачами дороги є ТОВ “КАРПАТНАФТОХІМ” і ТОВ “Калушський трубний завод”. Також дорогою користуються жителі навколишніх сіл та власники присадибних ділянок, курсують автобуси, які надають послуги у перевезенні пасажирів”.

Такий результат обстеження земельної ділянки трубний завод вважає неправдивим. Дорога лише перетинає спірну земельну ділянку і є автомобільною дорогою загального користування та однією з як мінімум трьох автомобільних доріг, які з’єднують Калуську ОТГ, Верхнянську ОТГ із підприємствами промзони.

“Відповідно до частини шостої статті 33 Закону України “Про оренду землі”, у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Отже, договір оренди з ТОВ “КАРПАТНАФТОХІМ” є такий, який поновлений на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором укладеним до 1 січня 2017 року”, — також зазначає у відзиві на позов Калуський трубний завод.

А тому просить суд відмовити в задоволенні позову про стягнення з підприємства половини із близько 0,5 млн гривень заборгованості з орендної плати.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: