facebook

Неявка до військкомату: адвокат розповів, яке покарання чекає на ухилянтів

Покарання за неявку до військкомату залежить від виду повістки, яку проігнорував військовозобов’язаний. Читайте більше в матеріалі ТСН.ua.

Пише - джерело.


Очікується, що мобілізація в Україні триватиме, адже існує необхідність у поповненні армії. Адвокат Віталій Гаделія пояснив виданню НВ, яке покарання може чекати на ухилянтів, які вирішили проігнорувати повістку і не з’явилися до військкомату.

Варто зазначити, що покарання в Україні залежить від виду повістки, яку отримав військовозобов’язаний.

Взагалі видів повістки є чотири:

проходження строкової служби (під час дії воєнного стану не вручається);
уточнення даних;
проходження військово-лікарської комісії;
прибуття до призовного пункту.
Якщо військовозобов’язаний українець проігнорував повістку на уточнення даних або проходження військово-лікарської комісії, на нього чекає адміністративна відповідальність. В цьому випадку максимальний штраф може становити 8 500 гривень. Однак таку суму призначають лише за повторного правопорушення, зокрема і для посадових осіб на підприємствах. Тут варто пояснити. Наприклад, якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийшов на підприємство і не застав працівника, якому потрібно було вручити повістку, він залишає документ керівникові, який зобов’язаний передати його. І разі, коли керівник цього не зробить, йому буде виписано штраф.

Читайте також:  Будуть нові порядки та закон: астролог розповіла про 2023 рік для України

Військовозобов’язаним, які вже пройшли медичну комісію і потім не з’явилися на мобілізаційне розпорядження (повістка на прибуття до призовного пункту), може загрожувати кримінальна відповідальність (позбавлення волі терміном до п’яти років).

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: