facebook

На заході України з жінки під час пологів знущалися лікарі: дитина в реанімації

Тетяна Дубик народила первістка в пологовому Волочинської багатопрофільної лікарні на Хмельниччині. Вагітність минала легко, але після пологів дитина опинилася в реанімації у важкому стані. Сама ж породілля з численними травмами прикута до ліжка. Жінка заявила, що під час пологів з неї знущалися лікарі, ображали та застосовували заборонені акушерські методи.

Пише - джерело.

Про складні пологи Тетяна Дубик розповіла на своїй сторінці в Інстаграм, пише ТСН.

За словами Тетяни Дубик, її перша вагітність перебігала без будь-яких ускладнень чи відхилень. Протягом усього терміну вона почувалася добре, не було відчуття втоми та токсикозу. Жінка була активною і продовжувала ходити на роботу.

На обліку вона перебувала в жіночій консультації Волочинської багатопрофільної лікарні. Вагітність Тетяни Дубик вела завідувачка гінекологічного відділення Наталія Іванівна Безух.

Попри легку вагітність, далі були складні пологи, які закінчилися реанімацією для дитини та відкритою кримінальною справою, каже вона.

Жінка розповідає, що близько п’ятої ранку 12 липня разом із чоловіком вони приїхали до пологового, коли в неї почалися перейми. За словами породіллі, після огляду вона наполягала на кесарському розтині, однак лікарка не звернула уваги на прохання.

“Останнє УЗД було зроблене за п’ять тижнів до пологів, на якому встановлено, що вага дитинки 3 500. Лікарка не врахувавши, що останні п’ять тижнів є активною фазою росту плоду і він міг активно набрати, при надходженні мені не зробила УЗД, щоб дізнатися хоча б чи немає обвиття. Не говорячи вже про розміри дитинки”, – стверджує Тетяна Дубик.

Лише після пологів виявилося, що хлопчик був вагою 4 700 грамів і зростом 56 сантиметрів, а таз породіллі замалий для нього.

Близько 11-ї ранку жінка вже перебувала в пологовій залі. За її словами, спочатку лікарка без попередження пробила їй плідний міхур, а потім вколола розчин окситоцину, щоб пришвидшити процес. Коли жінка народжувала, в залі були присутні двоє практикантів про яких, каже, також не питали згоди.

“В один момент почали збігатися інші гінекологи цього відділення. Лікарів було загалом п’ять, також були присутні медсестри, старша акушерка та санітарки. Всі стояли біля мене, кричали, що я “неправильно тужуся”, обзивали мене “дурою”, “лінивою егоїсткою”, також були фрази “зробити змогла, а народити не можеш” та інші, які я в силу пережитого стресу не пам’ятаю”, – розповідає Тетяна Дубик.

Пологи тривали надалі. За словами породіллі, лікарка почала кричати, що “видно маківку голови дитини, але вона не може видути його”. Після чого дві інші лікарки почали тиснути їй на живіт (Прийом Кристеллера, офіційно заборонений в Україні – ред.), стверджує Тетяна Дубик.

“Коли результату не було, вони це почали робити вдвох одночасно. Одна так і стояла наді мною, а інша з лівого боку. Тобто вже витискали дитину в чотири руки. Сказати, що я кричала від болю – це не сказати нічого. Я просила кисню, оскільки не мала чим дихати, а лікарі замість того, щоб дати кисневу маску, відливали мене водою і били по обличчю. Я вже відчувала, що непритомнію і казала це лікарям, на що була відповідь “нічого тобі не буде”, – розповідає жінка.

Врешті лікарка, знову без попередження, провела епізіотомію (хірургічне надрізання, – ред.), каже породілля, але це не вплинуло на пологовий процес. За словами Тетяни Дубик, через кілька хвилин лікарці вдалося рукою витягнути дитину.

Жінка розповідає, що попри весь пережитий біль під час пологів, найстрашніший момент був попереду.

“Найстрашніший і найболючіший момент був, коли мого малюка витягли, а він не заплакав. Світ тоді зупинився. Дитину на секунду положили мені на груди і одразу забрали на стіл”, – каже Тетяна Дубик.

Породілля пригадує, що почула фразу “адреналін і штучне дихання дитині”. Деякий час лікарі намагалися викликати реаніматологів, яких не виявилось у той час на роботі. Врешті до новонародженого приїхав реанімобіль дитячої лікарні з Хмельницького. До їхнього прибуття дитині проводили реанімаційні заходи.

Свого сина, якого назвали Павлом, Тетяна практично не бачила. Хлопчика забрали до дитячої обласної лікарні, де він перебуває майже сім тижнів. Зі слів породіллі, сама вона теж отримала важкі травми.

Читайте також:  У Польщі за дивних обставин відшукали українця Дмитра, який зник в Познані

Після складних пологів жінку відправили на УЗД внутрішніх органів. Тетяна Дубик каже, що там лікарі виявили внутрішні гематоми черевної порожнини та інші ушкодження. Через них на місяць їй заборонили вставати з ліжка.

“Я вдома, без дитини, покалічена, у важкому психологічному стані. Чоловік щодня зранку їде в реанімацію, купує всі ліки за призначенням. Ліків, яких немає в Хмельницьку, їде купувати в Тернопіль. І так по колу вже 43-й день. А я місяць лежу, синочка свого так і не бачила”, – каже молода мама.

Вона додає, що дитина досі перебуває у важкому стані, а лікарі не дають жодних прогнозів. Батькам пояснили, що причиною цього могли стати травми під час пологів.

Лікарку, яка вела вагітність та приймала пологи, Тетяна Дубик звинувачує в професійній недбалості. Жінка найняла адвоката та написала заяву до поліції.

Інспекторка з комунікації Хмельницького районного управління поліції Віра Мазур повідомила сайту ТСН.ua, що правоохоронці відкрили провадження за частиною другою статті 140 Кримінального кодексу України – неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов`язків внаслідок недбалого до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому. Наразі ніхто з медичних працівників не відсторонений від роботи. Триває досудове розслідування.

“На даний час ніхто не відсторонений. Для того щоб відсторонити від виконання обов’язків когось, треба оголосити спочатку підозру, щоб особа набула офіційного статусу підозрюваного. Наразі відкрито кримінальне провадження за фактом і ведеться досудове розслідування”, – зазначила Віра Мазур.

Породілля стверджує, що після того, як вона написала заяву їй зателефонувала лікарка та попросила про зустріч.

“Ми погодилися, оскільки було чимало запитань, на які хотілося отримати відповіді. Цього ж дня Безух разом із Я*** приїхали до мене додому і розпочали розмову з того, що “ну написала ти заяву, що тобі з того? Знімуть Безух із посади і позбавлять кваліфікації максимум”… Діалог переважно вела Я***, яка наполягала на тому, щоб я забрала заяву, мотивуючи це тим, що “ви молоді, ще собі народите, життя на цьому не зупиняється”, – каже Тетяна Дубик.

Ми також звернулися за коментарем до акушерки-гінекологині Наталії Безух. Для цього зателефонували до відділення Волочинської багатопрофільної лікарні, яке очолює лікарка. Чергова працівниця повідомила редакторці ТСН.ua, що завідувачка перебуває на робочому місці і покликала її до телефону. Однак через кілька хвилин відповіла, що вона зараз не може говорити, бо в операційній. Пізніше поспілкуватися з Безух також не вдалося. Ми готові надати слово лікарці та опублікувати її позицію.

Тетяна Дубик зробила розголос ситуації на своїй сторінці в Інстаграм. Хтось співчуває, підтримує породіллю та допомагає поширити інформацію, інші ж виправдовують дії лікарів і діляться власним досвідом.

На історію жінки звернула увагу відома лікарка-гінекологиня Ольга Білоконь, яка веде свій блог у Мережі. Вона наголосила, що говорити про те, що у жінки не так пішли пологи, тому що “вона до них не готувалась”, а “одразу хотіла кесарів розтин”, не можна.

“Тому що це не так, і це приклад газлайтингу – форма психологічної маніпуляції, метою якої є змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів власну пам’ять та розсудливість. До цієї історії це все немає жодного відношення. І навіть ті жінки, які готуються, які могли прочитати всі томи акушерства, незахищені від того, що в них можуть виникнути ускладнення в пологах. Клінічно вузький таз, наприклад, як у цієї жінки. Або фізичне виснаження і вони фізично не зможуть ефективно тужитися”, – пояснила лікарка в своєму блозі.

За словами Білоконь, коли за фізичне виснаження або клінічно вузький таз породіллю починають звинувачувати, це виглядає так само, як коли родичі людини поважного віку починають звинувачувати її в тому, що в неї деменція або хвороба Альцгеймера.

“І в цій конкретній ситуації навіть ефективні потуги ні до чого не призвели б, бо проблема була не в підготовці жінки до пологів і не в тому, як вона тужилась”, – зазначила гінекологиня.

Вона додала, що вичавлювання дитини заборонено під час пологів і такі дії не можуть бути нічим виправдані. Таких допоміжних методів просто не існує в сучасному акушерстві.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: