facebook

На війні загинули 304 воїни із Івано-Франківської громади

У 32-гу річницю Незалежності України Івано-Франківськ згадує усіх полеглих у війні за суверенність держави. Із самого ранку міський голова Руслан Марцінків поклав квіти на могили Захисників нашої країни, які поховані у Меморіальному сквері.

Пише - джерело.

Далі на Алеї Героїв, що на кладовищі у селі Чукалівка молились разом із рідними загиблих, духовенство відправило панахиду за полеглими бійцями. Усього у Івано-Франківській громаді 304 Герої, вбитих росією. Однак пам’ять про них житиме вічно, адже місто робить усе можливе, щоби подвиг кожного не був забутим.

«Сьогодні в цей день молитва твориться на всіх кладовищах Івано-Франківська та громади. Тобто у всіх селах, скрізь, де поховані наші Герої, тому що тут не поховані всі, люди вибирали: ховали загиблих і в Дем’яновому Лазі, на кладовищі в Опришівцях, сільських кладовищах. Тому ми вшановуємо пам’ять в різний спосіб», – зауважив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Біля кожної могили родичі та близькі загиблих. В когось на Алеї Героїв тут син, хтось прийшов провідати полеглого чоловіка чи батька. Андрій Шишов молиться сьогодні на могилі сина. Чоловік не стримує сліз, адже його Євген пішов на війну одним з перших, попри численні відмови у воєнкоматах Івано-Франківська та Калуша. Захисник виконував бойові завдання неподалік Запоріжжя у складі 102-ї бригади територіальної оборони.

«Якби не наші діти, ми би не святкували сьогодні. І подивіться, скільки тут: 18-20-22 роки, все молодь. Все цвіт наш. Завдяки таким, як вони, ми сьогодні тут зібралися всі. Тяжко, дуже тяжко. Такі молоді хлопці гинуть», – каже біля могили сина батько загиблого Героя Євгена Шишова Андрій Шишов.

З-поміж понад сотні могил, які є на кладовищі у Чукалівці, вирізняються і кілька пам’ятників, які виготовили, попередньо узгодивши з рідними захисників. Людмила Небор – дружина загиблого Андрія Небора розповідає, рідні хочуть, аби пам’ять про подвиг кожного полеглого жила віками, тому питання пам’ятників вирішували відповідально, прислуховуючись до думок рідних усіх загиблих.

Читайте також:  Молодого викладача ПНУ, який раптово помер, за два дні до того побили

«Ми робили збори, під протокол узгоджували макет, нам розробляв пан Гайдар макети, ми з кількох макетів обирали вже який хочемо, методом голосування. Затвердили саме цей макет і ми перші почали ставити. Хто який хоче: хто хоче відкритий, хто хоче закритий. Ці хлопці вже увійдуть в історію і вони мають бути в одному місці, тому що це на віки. Нас не буде, діти будуть, внуки будуть, і вони будуть приходити, тому що їх будуть вшановувати віками», – розповіла дружина загиблого Андрія Небора Людмила Небор.

У 32-ий День Незалежності нашої країни на могили полеглих прийшло чимало дітей. Хтось ще не навчився жити без тата, хтось прийшов провідати рідного дядька чи дідуся. Діти особливо тяжко переживають втрату близьких.

«Він був відважним, він не боявся нічого, він весь час допомагав і віддав життя за Україну. Він мене любив, навіть бабуся говорила, що він мене любив найбільше, бо він любив грати у футбол і я також любив грати у футбол. І це якось пов’язувало», – пригадує племінник загиблого Володимира Цуканова Владислав Микитюк.

Після панахиди біля 126-ти могил полеглих Героїв від 24 лютого 2022 року, духовенство спільно рідними та представниками міста відправили панахиду і за воїнами, які загинули в часі проведення Антитерористичної операції. Там міський голова Руслан Марцінків та народна депутатка Оксана Савчук поклали квіти до могил полеглих з 2014-ого року Героїв. Натепер вважаються безвісти зниклими 56 оборонців України з Івано-Франківської громади.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: