facebook

На Прикарпатті зареєстровано 40 випадків з підозрою на коронавірус – мер Франківська

В Івано-Франківській області за весь час було зареєстровано 40 випадків з підозрою на коронавірус.

Пише - джерело.

Про це пообіді 22 березня розповів мер Івано-Франківська Руслан Марцінків в онлайн-зверненні до містян на Фейсбуці.

З цих 40 випадків: наразі є 2 підтверджених та 12 не підтверджених випадків захворювання на коронавірус, інформує “Галка”.

“Є тривожна, негативна тенденція, адже за цю добу ще 4 франківці потрапили в обласну інфекційну лікарню з підозрою на на коронавірус, на щастя їхній стан стабільний, сподіваємося, вони стануть частиною тієї хорошої статистики людей, в яких немає цієї недуги.

Завтра, 23 березня, очікуємо ПЛР систему (це лабораторія), яка дозволить проводити дослідження у нас в області, ця система поступить нашому головному санітарному лікарю, тобто оновленій санепідемстанції. Також завтра очікуємо 300 тестів лише для Франківська, а загалом замовили 1000 тестів, які відповідають вимогам міністерства здоров’я, бо ті, що замовили того тижня, їм не відповідали. Ці три сотні тестів будуть до кінця дня, їх одразу передадуть на лікарні, решта ж тисяча очікується до середи”, – розповів Руслан Марцінків.

Довідково:
Існує два види тестів на коронавірус – експрес тести і лабораторні тести. Експрес тест роблять 10-15 хвилин. Для цього беруть мазок з носа. Цей тест може зробити будь-який лікар у будь-яких умовах, навіть вдома. Лабораторна перевірка – це коли тести роблять лише у вірусологічних лабораторіях зі спеціальним обладнанням методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). Цей метод застосовують у багатьох сферах – від криміналістики до наукових експериментів. За його допомогою, наприклад, виявляють спадкові хвороби або встановлюють батьківство. Тест методом ПЛР роблять близько 5 годин плюс час на доставку матеріалів, бо такі лабораторії є лише у спеціально обладнаних лікарнях.

Читайте також:  У цьому році на Прикарпатті виявлено понад шість тисяч проблемних сімей

Нагадаємо, Covid-19 спалахнув на ринку морепродуктів в китайському Ухані (адміністративний центр провінції Хубей), який було закрито з 1 січня. Вірус вражає дихальні шляхи. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка і важке дихання. Збудник передається від людини до людини. Вірус не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також з хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань. Ліків, рекомендованих для профілактики або лікування нового коронавірусу, немає. У ВООЗ прогнозують, що перша вакцина проти коронавірусу може бути готова через 18 місяців.

Згідно з рекомендаціями МОЗ, щоб не захворіти, потрібно: уникати контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція – 1,5 метра); не торкатися обличчя, зокрема очей, носа та рота; термічно обробляти продукти. У разі появи перших симптомів ГРВІ слід невідкладно звернутися до свого сімейного лікаря.

Зазначимо: більшість людей, які хворіють на Covid-19, переносять його як звичайний ГРВІ. ВООЗ оцінює летальність від захворювання на рівні 3,4%.

З 12 березня у зв’язку зі спалахом Covid-19 в Україні діє тритижневий карантин.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: