facebook

На Прикарпатті відкрили інтерактивний меморіал загиблому бійцю Юрію Ковальчуку

У Калуші на Івано-Франківщині відкрили перший цифровий пам’ятник військовослужбовцю Юрію Ковальчуку, який загинув 2 жовтня 2022 року на Харківщині. 

Пише - джерело.

Меморіал містить QR-код з докладною інформацією про полеглого воїна, повідомляє Суспільне.

Юрій Ковальчук навчався у Калуському ліцеї № 5. 27 лютого 2023 року на фасаді закладу встановили меморіальну дошку з QR-кодом. За словами автора проєкту Bank of Memories Андрія Меланчика, ця пам’ятка стала першим цифровим меморіалом у Калуші.

Ідея створення таких інформативних дощок виникла в Андрія Меланчика тоді, коли він хотів зберегти пам’ять про рідну матір. Тепер чоловік оцифровує спогади про загиблих українських воїнів.

“Відеоспогад родини інтегрований безпосередньо в об’єкт. Це — пряме посилання на обліковий запис героя, де родина та побратими поступово додаватимуть інформацію. Тому що просто табличка — це ім’я і декілька слів, а відео — це рімейк до героя”, — розповідає автор ініціативи Bank of Memories Андрій Меланчик.

35 років життя військового Юрія Ковальчука у трихвилинне відео зібрала його сестра. Свого життя без старшого брата Мар’яна Ковальчук не пам’ятає, адже різниця у віці у них — більше ніж рік.

“Він завжди вчив стояти за себе і казав: “Не плач. Хочеш плакати — піди додому виплачся. Тримайся завжди гідно”. Важко все життя знати, що за твоєю спиною є стіна, за якою спокійно, на яку завжди можеш спертися, а без нього — велика порожнеча”, — ділиться Мар’яна Ковальчук.

Військовослужбовець Степан Антонишин розповідає, що в мирному житті Юрія не знав. Їхня дружба розпочалася на війні.

“Хороша і ввічлива людина була. Дуже добра. Ніколи не залишав у біді. Завжди був поруч. Хороший бойовий товариш. Ми з ним неодноразово працювали, і я бачив в його очах вогонь — вогонь такої людини, яка ніколи не здасть, ніколи не відступить”, — пригадує Степан Антонишин.

Відкриття інформаційного меморіалу профінансувала Калуська міська рада, розповідає її очільник Андрій Найда. З його слів, з 2014 року у російсько-українській війні загинули понад 70 жителів громади.

“Хочемо облаштувати військовий цвинтар, щоб усі могили були однотипними, і щоб на них був цей QR-код, який запропонував Bank of Memories”, — розповідає міський голова Калуша Андрій Найда.

Меморіальна дошка пам’яті Юрія Ковальчука стала четвертою, яку Bank of Memories відкрив в Україні. За словами автора проєкту Андрія Меланчика, ініціативу будуть впроваджувати й надалі, зберігаючи пам’ять про кожного полеглого героя.

Читайте також:  У Косові розшукують жінок, котрі викрали із магазину парфуми (фото + відео)






The post На Прикарпатті відкрили інтерактивний меморіал загиблому бійцю Юрію Ковальчуку appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: