facebook

На Прикарпатті підприємці через карантин закривають свій бізнес

Більше восьми тисяч фізичних осіб-підприємців області отримали допомогу з часткового безробіття під час трьох місяців карантину.

Про це Суспільному повідомила заступниця директора обласного центру зайнятості Людмила Сірко, передає Фіртка.

Пише - джерело.

За час дії карантинних обмежень велика кількість ФОПів закрилися, деякі змушені були платити штрафи.

Дев’ятий рік на орендованих 50-ти квадратних метрах існує магазин жіночого одягу. Його власниця Світлана Волкова каже, що не знає, чи вдасться продати товар під час осіннього сезону. У місяць жінка витрачає 32 тисячі гривень – оренда приміщення, зарплата та податки за п’ятьох працівників.

За її словами, у травні прибутків не було, адже всі масові заходи скасували. У липні, каже Світлана Волкова, вдалося “вийти на нуль”. Проте, як тільки наприкінці серпня відновилася торгівля, магазин знову довелося закрити.

Під час карантину підприємиця запустила інтернет-сторінку. Проте, каже Світлана Волкова, продажі не є активними.

Заступниця голови ради підприємців Івано-Франківська Неля Вилегжаніна говорить, що без підприємців бюджет не наповнюватиметься. Проте держава не задумується над пільгами для них. Скасування єдиного податку міською радою у квітні та частково в травні на практиці не відбулася. Це ж стосується і кредитних канікул.

“Під час карантину сесія міської ради ухвалила рішення про відміну єдиного податку в квітні 100%, а в травні – на 50 %. Що стається в податковій? До сьогоднішнього дня ці нарахування просто висять. І коли, наприклад, підприємець іде в податкову і просить довідку про відсутність заборгованості, бо треба цю довідку принести кудись, то податкова каже, що не може написати, що у людини немає заборгованості, бо ті гроші не зарахували на наступні періоди. Людям кажуть, щоб вони їх або заплатили, або податкова не дасть такої довідки, що немає заборгованості. У червні нам кажуть у банку про те, що відстрочили сплату відсотків, але ніхто їх не ліквідував. Зокрема, у нас було тіло кредиту невеличке – по кубу 25 тисяч. Ми за цих три місяці заплатили 9200 відсотків”,- пояснила Неля Вилегжаніна.

Читайте також:  Пошили маски і видають під розписку. Як працює ліцей-інтернат на Прикарпатті

В обласному центрі зайнятості розповідають, що під час карантину підприємцям виплачували від 2 700 та до 4 723 гривні допомоги. Найбільше виплачували в Івано-Франківську, у Коломийському, Калуському, Долинському та Надвірнянському районах.

“Протягом квітня-серпня 2020-го року звернулося 9 870 роботодавців, з них – 8 290 ФОПи, які є застрахованими особами. Вони мали право на отримання допомоги з часткового безробіття згідно з порядком надання та повернення коштів. За рішенням нашої робочої групи було ухвалено 8 112 позитивних рішень, які дозволили отримати допомогу”, – зазначила заступниця директора, начальниця відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Людмила Сірко.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: