facebook

На Івано-Франківщині створили 34 пралісові пам’ятки природи

Івано-Франківська обласна рада проголосувала за створення 34 пралісових пам’яток природи загальною площею 4527,5 га в межах семи лісгоспів Івано-Франківської області. Про це повідомили в екологічній організації WWF-Україна.

«Статус пралісової пам’ятки природи забезпечить найвищий рівень охорони і допоможе зберегти найцінніші ліси Прикарпаття недоторканими. Це суттєвий крок до розширення площі об’єктів природно-заповідного фонду України загалом і Прикарпаття зокрема. Надзвичайно важливо, що розширення відбувається саме за рахунок заповідання найцінніших лісів Карпат. Частина площі створених пам’яток природи охоплюють ліси, що не входили до складу заповідного фонду; частина пралісових пам’яток підняла охоронний статус лісів, що вже перебували в межах заказників», – йдеться у повідомленні.
Пам’ятками природи називають окремі унікальні природні об’єкти, що мають наукове, пізнавальне, історичне та культурно-естетичне значення.

Читайте також:  Ситуація сумна: мер Косова розповів про збитки туристичної галузі від "червоного" карантину
Пише - джерело.

Пралісові пам’ятки природи створюються з метою охорони пралісів, квазіпралісів та природних лісів – незмінених або малозмінених господарською діяльністю лісів, що росли без втручання людини, зберегли свою природну структуру, віковий та видовий склад, динаміку і відіграють важливу роль у збереженні біорізноманіття.

«Статус пралісової пам’ятки природи забезпечує надійний захист найцінніших лісів, адже забороняє всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, випасання худоби, проїзд транспорту та будь-яку іншу господарську діяльність людини, яка може зашкодити лісовій екосистемі», – йдеться у повідомленні.
Крім того, навколо пралісових пам’яток природи встановлюються охоронні зони завширшки не менше подвійної висоти дерев праліса. У цих зонах також забороняються суцільні, санітарні та поступові рубки.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: