facebook

Мовний скандал у школі в Дніпрі: вчителька розпочала урок російською, дитину “зацькували” через зауваження мами

Мама втрутилася в онлайн-урок, коли вчителька розмовляла російською.

Пише - джерело.

У Дніпрі в школі №126 спалахнув скандал. Мама учениці 6-го класу зробила зауваження вчительці через те, що та спілкувалася російською мовою під час уроку. Після цього 12-річну дитину почали цькувати однокласники та писати погрози в месенджері. Саму маму, за її словами, видалили з батьківського чату. Жінка каже, що у школі намагаються приховати інцидент. Утім, в адміністрації закладу стверджують, що в усьому розібралися. А поліція факт булінгу не виявила.

Олена Юхимчук спершу розповіла про інцидент на своїй сторінці в соціальній мережі. Жінка написала, що під час онлайн уроку дитини не витримала та звернулася до вчительки.

“Знову вчителька, наша класна керівниця, починає урок математики російською. Учень з класу двічі звертається до неї українською, і двічі вона відповідає російською. Потім переходить на українську, потім знову на російську. Так триває декілька хвилин — і мої нерви здають”, — пояснила мама учениці.

Далі жінка каже, що увімкнула звук, представилася та нагадала вчительці, що згідно з законодавством, освітній процес в Україні відбувається державною мовою, а не мовою ворога.

“На ці слова вчителька обурюється і видає такі слова: “Це моя рідна мова, і урок я ще не почала, і ви взагалі не маєте права приєднуватися до уроку”. І вимикає нас від конференції”, — стверджує Юхимчук.

Одразу після цього, за словами жінки, вчителька заявила батькам, що відмовляється від їхнього класу. Дитину ж почали цькувати однокласники та писати їй погрози у класному чаті.

“Хто за те, щоб почати телефонувати Євдокії, і пока вона нам не відповість, не припиняти їй телефонувати. Просто брати і телефонувати цій су**, поки вона не зателефонує і вчителеві не скаже вибачення”, “Якщо ти хотіла цим вигнати нашу улюблену вчительку, то ти це зробила! Але цим дала право дати тобі по ***лу, щоб не втикала більше”, — йдеться на скриншотах з дитячого листування.

Мама розповіла ТСН.ua, що її також взялися цькувати батьки. В батьківському чаті вони стали на захист вчительки та запропонували написати колективну скаргу, щоб перевести дівчинку до іншого класу. Згодом, за словами Юхимчук, її видалили з групи.

“Якщо це ваше рішення — думка однієї людини (не зовсім при розумі) не повинна вирішувати долю всіх дітей класу. Якщо є можливість, залишайтеся з нами. Будемо разом боротися з внутрішніми ворогами”, — звернулася одна з матусь до вчительки в батьківському чаті.

Мама дівчинки додала ТСН.ua, що її не покликали на батьківські збори після конфлікту, а дитину — на виховну годину разом з усім класом. Жінка повідомила про факт булінгу директорці школи, а також звернулася із заявами до мовного омбудсмена і поліції. Утім, каже, в навчальному закладі хочуть приховати інцидент.

Що кажуть у школі
Директорка школи Наталія Пешехонова прокоментувала ТСН.ua, що такий інцидент дійсно стався 13 квітня. За її словами, під час уроку їй надійшло повідомлення від мами учениці 6-го класу про те, що вчителька на початку уроку відповідала дітям російською мовою.

Читайте також:  В Україні вже понад 33 тис. випадків COVID-19, за добу - 758

Директорка стверджує, що пообіцяла мамі обов’язково розібратися в ситуації, коли в неї закінчаться уроки, однак та не дочекалася реакції та виклала допис у соціальній мережі. Вчительку того ж дня викликали, щоб вона пояснила, що сталося на уроці.

“На початку уроку я вводила дітей. Один хлопчик мене спитав: “Скажите, пожалуйста, как мне делать тесты?” Я машинально, не задумуючись, відповіла: “Я вам все расскажу на уроке”. І далі: “Урок починається, діти”, — процитувала ТСН.ua відповідь вчительки директорка.

Пешехонова підтвердила, що вчителька дійсно вимкнула дитину з конференції, бо “мама заважала вести урок”. Через кілька хвилин ученицю підключили назад до онлайн уроку, стверджує директорка. Пешехонова зазначила ТСН.ua, що далі вчителька спілкувалася з учнями виключно українською мовою.

За словами директорки, того ж дня класна керівниця на емоціях написала батькам, що “не хоче працювати, коли її ображають”. Діти зі свого боку почали писати “всілякі гадості” дівчинці, розповіла вона ТСН.ua.

Директорка стверджує, що в школі на конфлікт відразу відреагували. За її словами, того ж дня вона викликала офіцера поліції, який провів бесіду з мамою учня, який писав погрози дівчинці. Згодом у школі провели засідання педагогічної ради, створили комісію з розслідування булінгу. Вчительці оголосили догану.

Заступниця директорки Юлія Грішина провела в класі батьківські збори, а з дітьми — виховну годину за участі психолога.

“Ви ж розумієте, батьківські чати — це особиста справа батьків, це не офіційна шкільна. Щоб запросити батьків, я викликала голову батьківського комітету, повідомила, дала посилання на зум. Сказала, що такого числа о такій годині буде проведено. Передайте, будь ласка, батькам. Потім, коли мами не було на батьківських зборах, я поставила голові батьківського комітету класу запитання, чи ви попереджали Олену Юхимчук, де вона була. Мені було сказано, що вона видалилася з батьківського чату”, — відповіла ТСН.ua Грішина.

Вона додала, що школа не має розбиратися у стосунках батьків, а займатися дітьми. Щодо виховної години, де була відсутня учениця, заступниця директорки каже, що попереджала батьків та просила учнів передати інформацію одне одному.

Директорку теж покарали
У Департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради повідомили ТСН.ua, що провели моніторинг дотримання вимог мовного законодавства в освітньому процесі у школі №126. За підсумками директорці оголосили догану.

“За інформацією директора в закладі у триденний термін після отримання заяви про булінг проведено засідання комісії з розгляду випадку булінгу із залученням представників ювенальної превенції. За результатами роботи комісії складено протокол, де зазначено, що ситуація, яка виникла між учасниками освітнього процесу, кваліфікована як конфлікт”, — зазначили ТСН.ua.

Відповідно до листа відділення поліції №7 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області, факт булінгу не підтвердився у зв’язку з тим, що випадок не мав систематичного характеру, відповіли ТСН.ua у департаменті гумполітики.

Нагадаємо, на Київщині трапився черговий мовний скандал. Цього разу в торговельному центрі, в одному з магазинів, продавчині відмовилися обслуговувати українською мовою клієнтку, бо вони “російськомовні”.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: