facebook

Мобілізацію посилюють в окремих областях: усі подробиці гучних рішень

В Україні термін загальної мобілізації продовжили до 14 лютого.

Пише - джерело.

Дві області в Україні почали посилену перевірку документів у чоловіків. Ухилянти сховатися більше не зможуть.

Що змінилося, де та які нововведення запрацювали, розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Посилена перевірка документів
Закарпатським військкомам “розв’язали руки”. Там представникам обласного територіального центру комплектування дозволили перевіряти документи в перехожих, тож відтепер усіх чоловіків зобов’язують ходити з паспортами до кінця воєнного стану в країні.

Що кажуть у Верховній Раді України
Таке рішення ухвалив начальник обласної військової адміністрації Віктор Микита та начальник ТЦК полковник Андрій Савчук. До слова, в Україні термін загальної мобілізації продовжили до 14 лютого. В армію призивають військовозобов’язаних громадян 18-60 років, які не мають причин для відстрочки від служби в ЗСУ.

Водночас у суспільстві спалахнув скандал через терміни служби, адже ті, хто пішли на фронт ще на початку повномасштабної війни, й досі не мали повноцінних ротацій. У Верховній Раді обіцяють це виправити. Врегулювати питання мають і з призовним віком.

Не Закарпаттям єдиним
Давид Арахамія додав, що вже понад 10 законопроєктів, які регулюють питання мобілізації та демобілізації, лежать у Раді, але їх треба доопрацювати.

Водночас посилили мобілізацію не лише на Закарпатті. Тиждень тому таке ж рішення ухвалили й на Львівщині під час засідання Ради оборони області, хоча напередодні в Міністерстві юстиції заявляли, що перевірка документів співробітниками ТЦК на вулицях не є законною. Втім, керівник Львівської військової адміністрації іншої думки, а тому теж видав наказ і дозволив співробітникам територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки перевіряти документи в українців призовного віку. Військовозобов’язані повинні мати із собою документи на підтвердження особи та про військовий облік.

Читайте також:  В Україні запустять виробництво “Байракторів”: як виглядатиме завод

Скандали на Львівщині
Нагадаємо, що напередодні цих рішень Львівщина не вилазила зі скандалів. Там чи не щодня випадкові свідки фільмували, як представники ТЦК заламують руки перехожим чоловікам і заштовхують їх до автівок.

Які повістки зараз вручають
І поки питання із нововведеннями в мобілізації вирішуються, відомо, що у грудні військовозобов’язані продовжать отримувати три типи повісток: для уточнення облікових даних, для проходження військово-лікарської комісії та, власне, мобілізаційного розпорядження.

Також є четвертий тип повісток — про призов на строкову військову службу, але в умовах воєнного стану їх не видають, тому що зараз він не проводиться. Право вручати повістки мають представники ТЦК, а також органи місцевого самоврядування, адміністрації установ, організацій, підприємств і навчальних закладів. І ці документи можуть видати скрізь, закон не обмежує місця.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: