facebook

Мобілізація: військовозобов’язані чоловіки можуть легально виїжджати із України через систему “Шлях“

В Україні продовжується загальна мобілізація. Попередньо військовий стан у державі триватиме до 19 лютого. Як відомо, військовозобов’язаних чоловіків віком 18-60 років не випускають із країни. Проте, деякі українці можуть вільно перетинати кордон через систему “Шлях”.

Пише - джерело.

Легально виїжджати з країни, незважаючи на мобілізацію, мають право водії, які перевозять гуманітарну допомогу чи медичний вантаж. Такі перевезення потребують особливого дозволу. Чоловіки повинні подати заявки у рамках дії системи “Шлях”. Керуючий партнер адвокатського об’єднання “Чудовський та партнери” Ігор Чудовський нагадав, що вона введена наприкінці 2021 року і почала діяти навесні 2022-го.

Так, зареєстровані водії можуть виїжджати з країни – ті, хто здійснює перевезення медичних та гуманітарних вантажів, а також речі для потреб ЗСУ та інших військових формувань. Організації, які спрямовують таких перевізників, мають надати документи, що підтвердять право на таку діяльність.

Читайте також:  Шмигаль: подати заяву до РАЦСу тепер можна через “Дію”

Водії повинні звертатися до обласних військових адміністрацій, Міністерства інфраструктури, а потім їх дані внесуть до системи та узгодять у Державній прикордонній службі. Є можливість отримати дозвіл, надіславши в ОВА листа на електронну адресу. Влада приймає рішення, після чого вводить інформацію до реєстру і передає її прикордонникам.

Право звертатися за дозволами на виїзд через систему “Шлях” мають військові та правоохоронні органи, медустанови, військові адміністрації, а також відправники та одержувачі гуманітарної допомоги.

Українцям дозволяється перебувати за кордоном до 30 днів. Більшість із 146 тисяч чоловіків, які виїхали з країни таким чином, – це водії ліцензованих перевізників вантажів та пасажирів.

Система “Шлях” допомогла волонтерам та організаціям забезпечити солдатів української армії теплими речами, ліками та іншими видами допомоги, скоротила термін на отримання дозволу на виїзд за кордон, а також спростила контроль над вантажними перевезеннями.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: