facebook

Мінімум інтернету для доброго імунітету: психологині ОКЛ радять, як уникнути зустрічі з COVID-19

Відомо, що людський організм може уникнути зустрічі з вірусною інфекцією, якщо матиме міцний імунітет. Однією з важливих складових імунітету є емоційний стан людини. Як в умовах пандемії та карнтину подбати про своє психологічне здоров’я та чим зміцнити імунітет, розповіли психологині Івано-Франківської обласної клінічної лікарні.

Пише - джерело.

«Імунна система має багато регуляторних механізмів і володіє такими властивостями, як мобільність, репродуктивна активність, автономність, здатність до запам’ятовування інформації тощо. І взагалі це дуже потужна захисна система, якій точно можна довіряти», — говорить клінічний імунолог-алерголог Маріанна Деркач.

Вона пояснює, що з імунітетом важлива інвестиція в часі – його міцність здобувається уважним ставленням до потреб організму протягом тривалого періоду.

Не бажано стимулювати імунну систему всілякими противірусними препаратами, біологічно активними добавками та взагалі купувати щось в аптеці і вживати без призначень лікаря. Це може призвести до різноманітних ускладнень, особливо при автоімунних, гематологічних та онкозахворюваннях.

«Сьогодні люди часто шукають рецепти здоров’я в інтернеті, на власний розсуд намагаються «підтягнути» імунітет чимось з аптеки, — зазначає Маріанна Деркач. — Хоча в більшості випадків це не має бажаного ефекту, а кошти витрачаються намарно. Препарати, які впливають на імунну систему, однозначно має призначати імунолог».

Головним ворогом імунітету та найкоротшою дорогою до його послаблення Маріанна Деркач називає стрес. Лікарка радить насичувати себе позитивом і думками виключно про хороше. «Залишайтесь оптимістами і більше всміхайтесь, — радить фахівчиня. — Не забувайте також, що причину для усмішки не обов’язково шукати в інтернеті, адже найчастіше соцмережі і стають крадієм імунітету».

Особливу увагу лікарка радить приділити вітамінізованому харчуванню.

«Стежте за своїм раціоном — нехай свіжі фрукти та овочі будуть на вашому столі щодня, — радить імунолог. — Обмежте вживання цукру, солі та пийте багато теплої води». До води лікарка рекомендує додавати лимон, імбир, калину, малину, шипшину і все, що має високий вміст вітаміну С.

До речі, переїдання теж навантажує імунну систему, а от займатися фізичними навантаженнями дуже навіть рекомендується.

«Легка ранкова гімнастика чудово стимулює клітини імунної системи, а якщо додасте трохи інтенсивних навантажень чи ранкові пробіжки, то організм вам тільки подякує», — стверджує Маріанна Деркач.

Читайте також:  Місця, де найкраще знайомитися з чоловіками, а в яких не варто

А ще лікарка радить прогулянки, взаємодію з природою та здоровий сон. «Постійне недосипання призводить до послаблення захисних функцій організму. А здоровий сон — запорука не лише гарного самопочуття, але й імунітету», — акцентує імунолог.

Також бажано обмежити вживання алкогольних напоїв та куріння. Кажуть, спиртові дезінфектори мають бактерицидну і противірусну дію, але не у випадку їх вживання. Курці, наприклад, серед перших у групі ризику бронхолегеневих захворювань.

За час карантину більшість людей усвідомили, що важливо регулярно мити руки і дезінфікувати поверхні. Дезінфекція стає нашою новою звичкою. Як стверджують психологині, щось схоже відбудеться, якщо збалансуємо свій психоемоційний стан, впорядкуємо думки і бажання.

За словами психологині обласної лікарні Тетяни Колесник, універсального рецепту порятунку психіки в умовах всеохопної тривожності немає, але найперше йдеться про роботу кожного зі своїм ресурсом. «Ця тривога не тільки про хворобу, але й про невизначеність, — говорить практичний психолог. — Втім, важливо намагатись знижувати відчуття тілесної напруги та не панікувати».

«Якщо рівень тривоги помірний, то це мобілізує до активних дій. Стрес можна подолати усвідомленою діяльністю, — продовжує фахівчиня. — Тому коли захоплюють негативні думки, переключайте себе на якусь дію. А ще варто проговорювати те, що непокоїть. Є речі, які маємо змогу контролювати, а є те, на що не можемо вплинути. Отже, варто зосереджуватися на тому, що залежить від нас. Приміром, скласти план дій і взятися за його виконання…»
Як стверджує Тетяна Колесник, заспокоїть знання про те, що я робитиму, якщо раптом захворію.

«Варто підготувати алгоритм дій на випадок, якщо доведеться звернутися за допомогою до інфекціоністів. Це, з одного боку, підготує, а з іншого, – додасть спокою, — каже Колесник. — Особливим помічником стане установка про те, що немає ані минулого, ані майбутнього, що життя – це тут і тепер».

Психологиня радить спілкуватися з близькими та рідними, а самоізоляцію сприймати як шанс попрацювати зі своїми думками і мріями.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: