facebook

Лікар розповів про небезпеку “тихої гіпоксії” під час коронавірусу

У легенях, уражених коронавірусом, порушується надходження кисню. Часто пацієнт цього не помічає.

Такий стан називається “тихою гіпоксією”, розповів мінський лікар-реаніматолог, кандидат медичних наук Андрій Витушко в блозі на сайті Talon.by.

Пише - джерело.

Організм людини гостро реагує на зміну рівня вуглекислоти в крові шляхом підвищення частоти і глибини дихання і т.д. А реакція на зниження кисню в крові не така виражена.

“Однак кисневе голодування завдає шкоди всьому організму, погіршуючи прогноз у таких пацієнтів (впливає на розвиток ниркової недостатності, наприклад). Прицільний моніторинг забезпечення киснем організму можливий за допомогою пульсоксиметра”, – написав лікар.

Читайте також:  Мер Франківська заявив, що не підтримує обмеження через коронавірус

Він розповів, що оцінювати потрібно не менше 4 разів на день в спокої на двох різних пальцях, які повинні бути теплими (на холодних кінцівках можливі похибки вимірювання). Якщо сатурація стійко менше 94%, потрібно звертатися у “швидку”.

“Пульсоксиметрія не кращий метод у першу чергу тому, що є обґрунтовані претензії до якості пульсоксиметрів, які пропонуються на ринку, і тому ці дані потрібно оцінювати в комплексі з іншими симптомами (вираженість задишки, частота пульсу, артеріальний тиск та ін.). Але в будь-якому випадку погіршення симптомів коронавірусної інфекції – це якраз той випадок, де краще перестрахуватися”, – зазначив Витушко.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: