facebook

Квартири в Україні продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Усіх забудовників в Україні зобов’яжуть реєструвати кожну квартиру у спеціальному реєстрі Міністерства юстиції України. Це допоможе вивести з ринку всіх забудовників, які працюють сірим або чорним способом.

Пише - джерело.


Про це повідомила заступниця голови Комітету Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк в етері “Українського радіо”.

Так, згідно ухваленому 15 серпня законопроєкту № 5091 “Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому”, продаж квартир відбуватиметься лише у законних будівництвах.

“Цей законопроєкт дасть можливість працювати доброчесним забудовникам, які працюють чесно в законодавчому полі, і повністю виведе з ринку всіх тих, хто працює сірим чи чорним способом”, – уточнила Шуляк.

За її словами, раніше нечесний забудовник, в якого не було дозвільних документів, міг викопати яму, поставити паркан і вже відкривати продажі.

“Звичайні люди не розуміли, чи є у нього дозвільні документи, чи їх немає, як це перевірити, чи потрібно наймати юристів, адвокатів тощо. Тоді забудовник активно починав рекламну кампанію, заохочував всіх вкладати гроші, але виявлялося, що люди інвестували в незаконне будівництво. Зараз на рівні державних регуляторних механізмів такої можливості не буде”, – зазначила народна депутатка.

Читайте також:  Уряд запускає іпотеку під 3%: кому та на скільки дадуть

Тепер щоб зареєструвати кожну квартиру у реєстрі Мін’юсту як спеціальний об’єкт майнового права забудовнику необхідно мати всі дозвільні документи. Така процедура унеможливлює всі подвійні та потрійні перепродажі.

Шуляк додала, що з ухваленням цього закону з’явиться спеціальне майнове право. Його банки зможуть брати у заставу, аби розвивався ще ринок іпотеки.

“Тобто це вже зареєстроване майнове право, яке має відповідну вартість для того, щоб банки могли працювати з таким активом”, – пояснила вона.

Нагадаємо, у Києві під час повітряної тривоги припинятимуться всі роботи на будівельних майданчиках. Відповідне рішення ухвалили в КМДА, аби дати кожному можливість подбати про свою безпек.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: