facebook

“Корвалол”, “Німесил” та протизаплідні засоби: які ліки від квітня можна купити лише за рецептом

Від квітня усі рецептурні ліки мають виписувати за електронним рецептом, інакше заклади втратять ліцензію.

Пише - джерело.

Від квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків буде здійснюватися лише за рецептом. Наразі паралельно з електронним буде діяти і паперовий рецепт.

Про це пише Еспресо.

В Україні рецептурними є близько 60% зареєстрованих лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна буде, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Рецептурні ліки – лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Знеболювальні та жарознижувальні
Усі знеболювальні на основі “Парацетамолу” та “Ібупрофену” і далі продаватимуть без рецепта. “Анальгін” також можна буде придбати без рецепта, але тільки упаковання на 10 таблеток. Упаковка на 100 таблеток – лише за рецептом, так само як і “Анальгін” в ампулах.

Без рецепта від лікаря тепер не можна буде придбати популярний знеболювальний і протизапальний засіб “Німесил” та його аналоги.

Ліки проти кашлю
Більшість популярних сиропів і таблеток від кашлю і далі будуть у вільному доступі, зокрема “Мукалтин”, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо. За рецептом – усі кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу (переважно використовують для інгаляцій). Взагалі більшість препаратів для інгаляцій також потрібно купувати за рецептом, зокрема й популярний “Беродуал”.

Гормональні препарати
Усі гормональні препарати відпускатимуть за рецептом, зокрема і гормональні контрацептиви. Навіть “екстрений” протизаплідний засіб “Постинор”, який найефективнішій у першу добу після незахищеного статевого акту, не можна буде придбати без рецепта.

Люди, які мають захворювання щитовидної залози і постійно приймають “Тироксин “(L-тироксин чи еутирокс), теж щоразу змушені будуть поновлювати електронний рецепт. Щоправда, в разі, якщо пацієнт приймає певні ліки постійно, лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Читайте також:  Рідні готувалися до найважчого: у Дніпрі врятували пацієнта з 100% ураженням легенів коронавірусом

Рецепт буде потрібен навіть на деякі мазі та креми, що містять гормони, зокрема на “Момедерм”. Натомість “Феністил” усе ще буде у вільному доступі.

Антигістамінні (протиалергічні)
Більшість популярних протиалергічних препаратів залишається у вільному доступі: “Діазолін”, “Лоратадин”, “Супрастин” тощо. Однак “Супрастин” в ампулах – лише за рецептом.

“Дексаметазон”, який алергіки часто мають у запасі для екстрених випадків, також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань
У цій категорії залишився мінімальний перелік лікарських засобів, які ще можна придбати без рецепта. Усі популярні засоби для зниження тиску: “Каптоприл”, “Каптопрес”, “Бісопролол” – виключно за рецептом. Навіть сечогінні препарати “Фуросемід” та “Діакарб”, які також використовують гіпертоніки, лише за рецептом.

Краплі “Корвалол” та “Валокордин” без рецепта можна придбати лише у маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл уже треба рецепт. Зрештою, як і на звичайний етиловий спирт. Це теж, виявляється рецептурний препарат. Без рецепту можна придбати лише маленький флакончик мурашиного спирту, на 100 г уже треба рецепт.

Люди, які мають проблеми з серцем, часто щоденно вживають засоби для розрідження крові. Але тепер їх теж можна буде кувати лише малими упакованнями. “Магнікор” чи “Кардіомагніл” на 100 таблеток – лише за рецептом.

У МОЗ кажуть: якими б звичними та безпечними не здавалися ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання ліків може спричинити серйозні побічні ефекти, викликати залежність чи нести ризик зловживання.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: