facebook

Хто з українок має стати на військовий облік і кому дадуть відстрочку: всі подробиці

Уже в наступному жовтні в Україні почнуть діяти нові правила військового обліку для жінок віком від 18 до 60 років, які не мають протипоказань за станом здоров’я. Документ викликав неприйняття суспільства та багато питань про те, що зміниться в житті українок.

Пише - джерело.


Юрист громадської організації “Юридична сотня” Марія Звягінцева розповіла Суспільному про те, чи варто чекати на мобілізацію жінок і чи зможуть вони покидати кордони України.

І зараз, і після жовтня 2022 року жінка будь-якої професії (або без неї) може бути добровольцем. Далі жінки певних професій будуть зобов’язані стати на військовий облік.

“Це не кінцева дата, не дедлайн: процес тільки почнеться з 1 жовтня. Коли він закінчиться, документ не визначає. Чи буде окремий, жіночий, порядок, чи процедура буде як для чоловіків поки невідома”, – розповідає правозахисниця.

У питанні про те, хто саме має стати на облік, юрист порекомендувала орієнтуватися як на диплом, так і на фактичну роботу. Держава визначатиме, чи потрібно призивати ту чи іншу людину. Абсолютно не можна говорити, що всі жінки без розбору отримають повістки та стануть на облік.

За законом України, крім армії, жінка може бути залучена до виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час, її можуть залучити до аналітичної роботи. Залежно від потреб держави.

Читайте також:  На війні зaгuнyв прикарпатець Юрій Позняк

Правозахисниця також розповіла про долю українок, які після 1 жовтня 2022 року будуть за межами України. За її словами, обмеження виїзду із країни регулюються так само, як і щодо чоловіків. Сьогодні для тих, хто не стоїть на обліку, немає жодних обмежень.

Тим українкам, які за кордоном, але за спеціальністю підлягають військовому обліку, за словами Звягінцевої, терміново повертатися в Україну немає необхідності, але можуть бути уточнення.

Юрист також нагадала про умови відстрочення від мобілізації. Ось головні підстави, щоб не йти на фронт:

якщо у жінки є троє та більше неповнолітніх дітей;
якщо жінка самостійно виховує дитину або виховує дитину з інвалідністю;
якщо вона повинна постійно доглядати хвору дружину або чоловіка;
жінки або чоловіки, у яких один із подружжя проходить військову службу, а у них неповнолітня дитина.
Щодо відстрочки через вагітність, то в законі нічого не сказано про це, але вагітність може підпадати під відстрочку “за станом здоров’я”.

Також юрист звернула увагу на те, що будь-які правила щодо військовозобов’язаних – серед яких можуть бути дозволи на зміну місця знаходження від Територіального центру комплектування – не стосуються жінок. Поки вона не стала не облік, вона не матиме ніяких неприємностей. А коли вона піде у “військкомат”, має виконувати закони та правила.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: